Martin Hašek
4. října 2019 • 10:47

Památný čas Kratochvílové se třásl. Jenom křičím, divila se vítězka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ | S tímhle by měla co dělat i legendární Jarmila Kratochvílová! Bahrajnská čtvrtkařka Salwa Eid Naserová na mistrovství světa v Dauhá vyhrála v senzačním čase 48,14 sekundy. Je to třetí čas dějin a výlet do éry hrdinek osmdesátých let – Kratochvílové a světové rekordmanky Marity Kochové. Jen tyhle dvě běžely rychleji. Druhé Shaunae Millerové-Uibové z Baham stačil další skvělý výkon 48,37 jen na stříbro.



Běžela stejně jako Usain Bolt . Salwa Eid Naserová, jednadvacetiletá rodačka z Nigérie, svým zlatým během na Chalífově stadionu rázně otřásla paradigmatem, který se dávno vžil, jako by zarostl do země a byl zalit betonem. Časy z éry Kratochvílové a Kochové se nedají překonat, ani se k nim pořádně přiblížit. Jenže právě tohle se teď stalo.

„Tohle je prostě crazy. Nemám slov, abych popsala, jak se cítím. Jenom křičím, jsem tak šťastná!“ křičela Naserová pár okamžiků po doběhu.

Na šampionátu sice už získala bronzovou medaili ve smíšené štafetě, ale tohle je prostě bomba. Naserová napálila svou čtvrtku od prvních metrů a pořád neuvadala. Až do cíle, který z ní udělal mistryni světa a ozdobil jí čísly výjimečného času.

„Nechtěla jsem nikoho honit, protože to dělám pořád. Takže jsem vyběhla rychle a zkusila jsem vydržet. Nemohla jsem uvěřit, že jsem proběhla cílem a jsem světovou šampionkou v tak úžasném čase,“ uvedla Naserová.

Její vítězný výkon je pouhých 15 setin od životní čtvrtky Jarmily Kratochvílové, kterou v roce 1983 na úvodním světovém šampionátu v Helsinkách překonala světový rekord. Východní Němka Marita Kochová pak o dva roky později rekord posunula na 47,60, kde historický výkon trůní dodnes.

Naserová se narodila v Nigérii pod jménem Ebelechukwu Agbapuonwuová. Běhat začala v jedenácti a v roce 2014 změnila občanství na bahrajnské. O rok později už pro svou novou vlast vyhrála dorostenecké mistrovství světa v Cali. V roce 2017 už na MS dospělých v Londýně brala stříbro, jen 14 setin sekundy za vítěznou Američankou Phyllis Francisovou.

Nová mistryně světa v přímém souboji porazila olympijskou šampionku Shaunae Millerovou-Uibovou, která se časem 48,37 dostala na páté místo historických tabulek.

„Běžet takový čas a nevyhrát je neuvěřitelné. Běžela crazy závod,“ hodnotila Millerová-Uibová. „Nechala jsem si jí trochu moc utéct, ale mám obrovský osobní rekord. Musím s tím být spokojená."

HISTORICKÉ TABULKY ČTVRTKY

47,60 Marita Kochová (NDR) 1985
47,99 JARMILA KRATOCHVÍLOVÁ 1983
48,14 Salwa Eid Naserová (Bahr.) 2019
48,25 Marie-José Perecová (Fr.) 1996
48,27 Olga Bryzginová (SSSR) 1985
48,37 Shaunae Millerová-Uibová 2019
48,59 TAŤÁNA KOCEMBOVÁ 1983

Bahrajnská čtvrtkařka Salwa Eid Naserová na mistrovství světa v Dauhá vyhrála v senzačním čase 48,14 sekundy.
Bahrajnská čtvrtkařka Salwa Eid Naserová na mistrovství světa v Dauhá vyhrála v senzačním čase 48,14 sekundy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud