Hlavní obsah

Souboj o jedinou medaili? Hejnová si do něj nese dva trumfy

Dauhá

Hrozba prvního mistrovství světa od vzniku samostatné republiky bez medaile se vznáší nad výpravou českých atletů, zahnat ji v pátek večer v Dauhá může překážkářka Zuzana Hejnová. Podle vývoje sezony i šampionátu se ale zdá, že ve hře je jediný kov.

Foto: Jan Kucharčík

Zuzana Hejnová v semifinále čtvrtky překážek na mistrovství světa v Dauhá.

Článek

Čerstvá světová rekordmanka Dalilah Muhammadová a její dvacetiletá vyzývatelka Sydney McLaughlinová si běhají vlastní ligu vzdálenou zbytku překážkářského světa. „Obě Američanky jsou dominantní, i v semifinále běžely uvolněně, zatímco všechny ostatní naplno. A za nimi uvidíme, ráda bych tam viděla Zůzu,“ neskrývá trenérka české rekordmanky Dana Jandová.

Dvakrát dokázala Hejnová světové finále vyhrát, ale teď je ve 32 letech mezi finalistkami jasně nejstarší a nejen bolavé achilovky jí připomínají, že na vrcholové úrovni závodí už přes patnáct let.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Vyčerpaná Zuzana Hejnová v cíli semifinálového běhu na 400 metrů překážek na MS v Dauhá.

„Myslím, že takhle vyrovnané finále ještě nebylo. Většinou tam byly tři jasné, teď to bude obrovský boj. Můžu být třetí, ale klidně i sedmá nebo osmá,“ tuší Hejnová. Však také třetí a osmou postupující ze semifinále dělilo v rozmezí 54,17 a 54,52 sekundy pouhých 35 setin.

Účast na stupních vítězů ale podle českého esa bude vyžadovat ještě lepší výkon. „Myslím, že bude třeba čas pod 54 sekund,“ tuší. Naposledy Hejnové čas začínal třiapadesátkou před více než dvěma roky. Má na něj i teď? „Chystám se na něj a doufám, že ho předvedu. Věřím tomu. Musím věřit,“ opakuje si.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Hejnová se připravuje na semifinálový běh.

Vystartuje z osmé dráhy, všechny hlavní soupeřky tak bude mít za zády. K tomu, aby je tam udržela, plánuje využít svých silných zbraní. „Doufám, že zužitkuju zkušenosti,“ říká Hejnová, která startuje v součtu s olympijskými hrami už ve svém sedmém finále nejvyšší světové úrovně.

Druhou její devízou je psychika, s postupem let zvládá udržet klidnou hlavu i ve vypjatých momentech. „Je obrovská závodnice. Spolupracujeme se sportovní psycholožkou a Zuzaně v testech vycházejí úžasné hodnoty. I když někdy nemůže mít třeba tolik natrénováno, dá to hlavou a srdcem,“ cení si Jandová, která Hejnovou připravovala už v mládežnických letech.

„Teď je to opravdu hlavně o hlavě. A znáte Zuzku, ona jde vždycky do závodu s tím, že chce vyhrát, ne že jde bojovat o bronz,“ ví trenérka. Jestli na cenný kov dosáhne, bude jasné v pátek krátce po půl deváté večer českého času.

Hejnová ve finále mistrovství světa
Tegu 2011
V prvním světovém finále chtěla víc než sedmé místo. „Bohužel mi v závěru nezbylo moc sil. Za poslední překážkou jsem zapadla a nemohla se vůbec rozběhnout,“ řekla.
Moskva 2013
Dominantní představení, vyhrála v českém rekordu 52,83 s největším náskokem v historii MS. „Myslela jsem, že to bude mnohem větší boj,“ hlásila překvapeně.
Peking 2015
Po zdravotním trápení v roce 2014 byla znovu zlatá, za sebou nechala i rychlé Američanky. „Toho titulu si vážím ještě víc, protože obhájit je těžší,“ ujišťovala.
Londýn 2017
Po trenérských změnách se vrátila k Daně Jandové a skončila těsně pod stupni vítězů. „Jsem hodně zklamaná. Bronz byl blízko a já myslela i na vítězství,“ přiznala.

Reklama