Přijde další zlatá éra NHL? Technicky je skvělá, chybí mi trochu nevraživosti, říká expert Tomaides

4. říjen 2019
Tribuna

Jestli je NHL skutečně nejprestižnější hokejová soutěž světa, zjistí na vlastní oči i čeští diváci. V Praze proti sobě zahájí novou sezonu Philadelphia Flyers a Chicago Blackhawks, v jejichž řadách se to hemží i českými hráči. Jaký má česká hokejová škola v kanadsko-americké soutěži zvuk, proč je NHL pořád v Česku populární a kvůli čemu se ji vyplatí sledovat v nočních hodinách, rozebírá specialista na NHL z deníku Sport a přispěvatel na prestižní web NHL.com Martin Tomaides.

„NHL je stále nejlepší soutěž světa. Nechci shazovat českou nejvyšší soutěž nebo okolní evropské ligy, ale když se půjdete na NHL podívat, uvidíte, že rozdíl je opravdu velký, technicky to hráči zvládají fantasticky a dá se na zápasy dívat i dlouhé hodiny,“ vysvětluje Tomaides, proč je kanadsko-americká soutěž nejlepším hokejem na světě. Nic na tom podle něho nemění ani neustálé změny pravidel nebo nelichotivá pozice mezi dalšími sporty v zámoří.

Hokejisté Chicaga Blackhaws se připravují na úvodní zápas sezony NHL v Praze

Doby, kdy v zámoří zářili Jaromír Jágr či Dominik Hašek, jsou již nenávratně minulostí, přesto jim vyrůstají zdatní následovníci. „Můžeme najít mužstva, která na české hráče zase spoléhají. Ještě to nejsou takové osobnosti, ale ti hráči rostou a je to pro české fanoušky dobře,“ tvrdí Tomaides. „Výborně roste David Pastrňák. Kromě toho, že se vyvinul ve výtečného hokejistu, je i hodně mediální typ. A v Americe na něm hodně staví. Patří mezi tváře soutěže,“ vyzdvihuje třiadvacetiletého útočníka Bostonu Bruins.

Právě Pastrňákův mediální um považuje za nepostradatelnou součást dnešního hokeje. „Kdybych mohl šťouchnout do českých týmů, mohly by se naučit víc používat sociální sítě, protože to je ideální cesta k fanouškům,“ popisuje Tomaides jeden z hlavních rozdílů mezi českou a zámořskou hokejovou realitou.

Čtěte také

Kritický ale zůstává i vůči aktuální NHL. „Z mého pohledu postrádám víc fyzického kontaktu, rivality a hokejové nenávisti,“ tvrdí, přesto ale považuje její současnou podobu za to nejlepší z hokeje, co je možné vidět.

Proč poslední play-off v NHL skončilo průšvihem, který se už nebude opakovat, nebo jakou spojitost má hudba s tvrdostí na ledě, ale i mnoho dalšího prozradí posluchačům novinář Tomaides v novém díle pořadu Tribuna.

Proč zámořské hvězdy NHL jezdí trávit volný čas do Prahy? Jak astronomické finanční rozdíly panují ve světovém hokeji? A proč je pořadatel startu NHL v Praze podnikatel Petera jednou z nejkontroverznějších osobností českého sportu? Především novou sezonu NHL a české hráče v ní analyzuje hokejový expert Martin Tomaides.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.