Víš, jaké benefity ti může nabídnout suplementace koenzymu Q10?

V dnešním článku si přiblížíme doplněk stravy, který nám může v leč čem pomoci, řekneme si o jeho vlivu na zdraví a sportu - Koenzym Q10 je látka podobná vitamínům a naše tělo ji potřebuje pro správné fungování. Jeho úlohou je produkce energie ATP a ochrana organismu. 

CO TO TEDY JE KOENZYM Q10?

Jedná se o životně důležitou živinu našeho těla, kterou si částečně vyrábíme sami a tělo si jej ukládá v buněčných organelách nazývané mitochondrie. Ty jsou odpovědné za tvorbu energie a také chrání buňky před oxidačním poškozením.

Mimo to ho dokážeme částečně přijímat také z potravy. Nalezneme ho například ve vnitřnostech jako jsou játra, ledviny nebo srdce. Ve vepřovém, hovězím a drůbežím mase, v sardinkách, pstruhu, špenátu, brokolici, jahodách, čočce, pistáciích nebo řepkovém oleji. 

Neutralizuje volné radikály, bránit jejich negativnímu vlivu a přímo stabilizovat buněčnou stěnu. Q10 se řadí do skupiny koenzymů, kterým se říká ubichinony, které se nacházejí téměř v každé buňce. V dnešní moderní době plného stresu, fyzické a psychické vypjatosti, nevyvážené stravy nebo negativních vlivů zevního prostředí,  je naše tělo vystaveno toxickým látkám. S tím vším se snaží koenzym Q10 bojovat.

Skládají se z molekul ve tvaru prstence a z postranního řetězce. Jednoduše řečeno, čím je postranní řetězec delší, tím je číslo koenzymu vyšší. Pro člověka je pak z celé řady koenzymů nejdůležitější právě koenzym Q10.

Koenzym Q10 si můžete na našem webu koupit ZDE!

CO ZPŮSOBUJE JEHO NEDOSTATEK? 

Mladý člověk si jeho dostatečné množství dokáže samo vyprodukovat. Tato schopnost ale s přibývajícím věkem klesá. Koenzym Q10 tak napomáhá chránit mozkové buňky před oxidačním poškozením buněk, které vyvolávají tvorbu škodlivých látek a negativně ovlivňují paměť, kognitivní funkce i tělesnou zdatnost. Má na to samozřejmě vliv jak fyzická zátěž, stres, kouření či některé druhy onemocnění, během kterého dochází ke zvýšené spotřebě koenzymu Q10.

Mezi další příčiny jeho nedostatku je například nedostatečné množství vitamínu B6, nežádoucí účinky léčby staniny, oxidační stres v důsledku stárnutí nebo genetické poruchy v syntéze využití koenzymu Q10.

PROČ JE DOBRÉ JEHO NEDOSTATEK NEOPOMÍJET? 

Nejdůležitější funkcí koenzymu Q10 je tvorba energie, zejména pro srdce, plíce a játra, která mají nejvyšší využitelnost energie, protože koenzym Q10 může přispívat k optimálnímu energetickému a kyslíkovému metabolismu. Zvyšuje výkonnost, chrání naše buňky před poškozením a je výborným antioxidantem. Mimo jiné pomáhá při prokrvení srdečního svalu a to tím, že likviduje volné radikály, stabilizuje buněčnou stěnu a zachovává produkci energie.

Stal se součástí léčby během hypertenze, diabetu 2. typu, mitochondriálních poruchách či u pacientů se zvýšeným cholesterolem. Podporuje imunitní systém, regeneruje dásně, bojuje s únavou a celkovou slabostí, napomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny kůže a zvyšuje svalovou sílu. Jeho antioxidační účinky mohou zlepšovat kvalitu spermií a podílet na pozitivním zlepšení kvality a množství dostupných vajíček u starších žen, které by rády otěhotněly.

Koenzym Q10 si můžete na našem webu koupit ZDE!

Dále se podílí na udržení pružnosti a mladého vzhledu pokožky. Suplementací koenzymu Q10 bojujete proti vnějším a vnitřním faktorům, které na naši kůži působí. Ať už to jsou vlivy okolního prostředí, UV záření nebo stárnutí pokožky. Jeho užívání pomáhá zvyšovat citlivost buněk na inzulín, tudíž snižuje hladinu krevního cukru a brání tak ukládání tukových buněk.

Sportovci ocení jeho pozitivní účinek na sportovní výkon. Pomáhá zvyšovat tělesnou výkonnost tím, že snižuje oxidační stres v buňkách, která negativně ovlivňuje fungování svalů během silového tréninku. Mimo jiné zvyšuje svalovou sílu a snižuje únavu.

KDY KOENZYM Q10 POUŽÍVAT? 

Protože se jedná o látku, která je rozpustná v tucích, je dobré jej suplementovat v kombinaci s jídlem, protože jedině tak je látka nejvíce účinná a lépe vstřebatelná. Jeho efekt nejvíce zaznamenáte až u dlouhodobého užívání, kdy doporučená denní dávka se pohybuje kolem 90mg denně.

CO SI Z TOHO ZÁVĚREM ODNÉST

Koenzym Q10 se podílí na tvorbě buněčné energie a funguje jako účinný antioxidant. Díky tomu dokáže ochránit buňky našeho těla před poškozením, uplatňuje se v prevenci řady chronických onemocnění, napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, slouží jako preventista migrény a snižuje únavu. Pro sportovce je efektivní z hlediska výkonnosti a správné regenerace po tréninku.

Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10, 
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-938/coenzyme-q10

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.