Nablýskanou krásku by chtěl mít doma každý plochodrážník. Zlatá přilba září i v devadesáti

4. říjen 2019

Pardubický stadion ve Svítkově, jezdci na strojích bez brzd, levotočivé zatáčky. Legendární závod se po roce vrací. A ani zkušení pardálové nechtějí hádat, kdo první říjnovou neděli vyhraje.

„V Pardubicích to je specifické. Musíte se prokousat všemi jízdami. Pak ve finále jede šest plochodrážníků na šest kol,“ popisuje nevyzpytatelný systém dlouholetý aktivní účastník Aleš Dryml.

Plochodrážní silvestr

Zlatá přilba se jezdí na konci závodní sezóny. Tradici drží s krátkými přestávkami od roku 1929. Letos se jede 71. ročník. „Trochu se dá přirovnat k mistrovství světa. Prestižně ji berou účastníci Grand Prix. Zlatou přilbu by chtěl každý plochodrážník aspoň jednou za svou kariéru získat. Velký zálusk bude mít vítěz z roku 2017 Václav Milík. Pojede v domácím prostředí. Zúčastní se i Martin Vaculík, Matej Žagar, Patryk Dudek a další. Znám je osobně a všichni chtějí vyhrát.“

Čtěte také

Velký vliv na dráhu a na výkon strojů má podle Drymla taky počasí. „Tentokrát má být trochu chladněji, což je pro motorku samotnou lepší. Panovat by mělo ideální závodní počasí,“ myslí si zkušený jezdec.

Letošní Zlatá přilba města Pardubic se jede 6. října odpoledne. Finále startuje v 16:20. O den dřív je na programu 45. Zlatá stuha a Jawa Cup. Už v pátek se představí mladé naděje na světovém šampionátu.

Aleš Dryml divákem

Aktivní kariéru ukončil před třemi lety. „Po závodech jezdím jako divák. Vyvolávají ve mně dobré vzpomínky na sportovní život. Když jsem před dvěma lety viděl z hlavní tribuny triumf Vaška Milíka, říkal jsem si, jak to vypadá hrozně lehce. Sám ale vím, že za tím je kus práce,“ tvrdí Dryml.

Doprava v Pardubicích

Od pátku do neděle bude v Pardubicích zavřená silnice třetí třídy ve směru od Srnojed. Otevřená zůstane jenom pro pěší. Parkování zajišťuje organizátor kolem stadionu. A dopravní podnik na něj zajistí kyvadlovou přepravu diváků.

Plochodrážník se občas musí vyrovnat s napínavými situacemi. „Jednou jsem hned po Zlaté přilbě odlétal Cessnou na závody do Polska. To už bylo spíš za hranou, abych zvládnul dva velké závody během jednoho dne. V první jízdě mě Angličan poslal k zemi a zkolaboval jsem. Ten závod zrušili, zhasli světla. My jsme přitom tenkrát museli výrazně vyhrát. Repete jsme už zvládli.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související