<

Juniorky prospaly nástup, na finském turnaji mají druhou prohru

Foto: Karel Švec, Český hokej

České hokejistky do 18 let budou hrát na turnaji v Kuortane jen o třetí příčku. Podlehly totiž i finským vrstevnicím, a to zejména vinou prachbídné první třetiny. Ztrátu 0:4 se pak ještě snažily dotáhnout, ale nakonec prohrály 3:5.

„První třetina rozhodla celý zápas. Vstoupili jsme do něj absolutně nepřipravení, neměli jsme pohyb, nehráli jsme s nasazením, chyběla tam agresivita. Tak špatnou první třetinu jsem snad ještě nezažil,“ lamentuje hlavní kouč Pavel Zuziak.

Češky dostaly v rozmezí 11. a 15. minuty tři góly, což pro ně vzhledem k obrazu hry ani nebylo kruté. Zlepšit totiž musely úplně všechno. „Kladli jsme důraz na to, abychom se začali víc hýbat, víc napadali, chodili do osobních soubojů a vyhrávali je.“ Jenže zkraje druhé třetiny přišla čtvrtá branka, pár sekund po konci oslabení.

Národní tým se ale postupně dostal z útlumu a hru vyrovnal. „Začali jsme se zvedat a hrát zhruba to, co jsme chtěli. Ještě to nebylo úplně ono, ale každopádně ta třetina skončila 1:1,“ říká Zuziak. První snížení obstarala až těsně před přestávkou obránkyně Viktorie Chladová, která vstřelila svůj první reprezentační gól.

„V kabině jsme si řekli, že ten zápas otočíme. Ve třetí třetině jsme, myslím, byli od začátku lepším týmem. Víc jsme bruslili, napadali, hráli agresivněji, a z toho pak vznikly góly. Bohužel to ale nestačilo, to manko už jsme nedokázali smazat,“ pokračuje český trenér.

Sestřih utkání

Gól naděje vstřelila Tereza Mazancová, která pak měla i další velkou šanci. Ve vlastním oslabení mohla z úniku snížit na 4:3! Tam se zápas pravděpodobně lámal... „Přesně tak, to si taky myslím. Říkal jsem si, že kdyby to Mazi dala, tak jsme vyhráli,“ pokyvuje Pavel Zuziak.

Jenže nedala. Finky potom naopak skórovaly popáté a stav 5:2 už pouze zmírnila krásnou akcí kapitánka Sára Čajanová.

Česká snaha ve druhé polovině utkání byla velmi sympatická, ale po utkání převládají pocity ze špatného začátku. Když juniorky takhle vypadnou z role, pak si výhru zkrátka nezaslouží. Jako by po jednom špatném kroku začaly okamžitě zapadat do bažiny a nedokázaly najít pevnou půdu.

„Určitě, ten zápas byl vyloženě o hlavách. Po prvním utkání, které nebylo vůbec špatné, jsme si možná mysleli, že se nám nemůže nic stát a půjde to samo. Ale bohužel to samo nejde, když hraješ proti bronzovému medailistovi z posledního mistrovství. Finky nás mlely, nevěděli jsme, kde nám hlava stojí. To bylo dané tím, že jsme se nehýbali, neblokovali střely, všude byli pozdě,“ kroutí Zuziak hlavou.

Mladé hokejistky tak na finském turnaji zabojují pouze o třetí místo. V sobotu od 12:30 českého času vyzvou Norsko, papírově jasně nejslabšího soupeře, jehož musí porazit bez váhání. Vždyť Norky hrají až třetí světovou skupinu.

Po šesti zápasech proti týmům z evropské špičky čeká osmnáctku letos poprvé jiná zkušenost. „Musíme hrát trpělivě. Norky budou zalezlé, budou vyloženě betonovat. Nesmíme přistoupit na jejich hru, musíme hrát ještě líp než dneska poslední třetinu. Nejde k zápasu přistoupit zase tak, že se porazí samy. Musíme nastoupit, jako kdybychom hráli proti Ruskám!“ burcuje trenér.

Ke zlepšené hře v pátečním duelu pomohlo i stažení sestavy na tři formace, hráčky se pak dostaly do většího tempa. To ale Zuziak v sobotu znovu neplánuje. „Určitě začneme a chceme hrát na čtyři. Samozřejmě každý chce vyhrávat, ale je to příprava,“ doplňuje na adresu testování méně zkušených hokejistek.

FINSKO – ČESKO 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. Keränenová (Havanaová), 13. Salonenová (Parkkonenová), 15. Yrjänenová (Tervonenová, N. Laitinenová), 23. Havanaová (Keränenová, Koukkulaová), 51. Yrjänenová – 39. Chladová (Mazancová, Hanzlíková), 44. Mazancová (Kalová, Čajanová), 55. Čajanová (Habartová).
Rozhodčí: Aabergová, Saarimäkiová – Palolaová, Oksanenová.
Vyloučení: 0:3.
Bez využití.
Střely na branku: 31:17 (14:4, 10:7, 7:6).
Diváci: 20.
Nejlepší hráčky: Siiri Yrjölaová – Tereza Mazancová.
Finsko: Lahtinenová – N. Laitinenová, Rantalaová, Yrjölaová, Timonenová, Suorantaová, Parkkonenová, Ahlskogová, Koukkulaová – Sundelinová, Yrjänenová, Tervonenová – Teräväinenová, Salonenová, Nuutinenová – Vanhanenová, Vartiainenová, Täksová – Keränenová, Havanaová, Annti-Roiková. Trenérka: Kuismaová.
Česko: Hřívová – Habartová, Hanzlíková, Vaněčková, G. Horáková, Machková, Z. Černá, Mudráková, Chladová – Mazancová, Kalová, Čajanová – Haasová, Škorpíková, T. Horáková – A. Trnková, Gruntová, Bartáková – Hrubanová, Eignerová, Nowáková. Trenéři: Zuziak, Vozák a Vojtek.

Norsko "18" – Finsko "23" 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Další program Kuortane Cupu

Sobota 5. října:
9:00 Finsko "18" – Finsko "23"
12:30 Česko "18" – Norsko "18"

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz