Stály u zrodu úspěšných firem, jsou jejich spolumajitelkami a často je také výkonně vedou. Najdi ženu? V aktualizovaném žebříčku 100 nejbohatších Čechů jsme jich letos napočítali šest. Vybírali jsme ty, které mají v úspěšných byznysech jasný majetkový podíl a zároveň jejich podnikání přímo řídí nebo řídily.

Které ženy jsou v Česku miliardářkami?

Jitka Cechlová Komárková

Nejvýše stojí spolumajitelka bohumínského výrobce železničních kol Bonatrans. Její majetek odhadujeme na 4,8 miliardy korun. Společnost vlastní spolu s manželem Alešem Cechlem, ale jejich pozice ve firmě se nerodila lehce: Komárková se o podíl stále soudí se svým otcem Karlem Komárkem nejstarším. Podle jeho verze ho o Bonatrans připravila.

Hana Písaříková

Spolu se svým manželem Jiřím vybudovala silného obchodníka s energiemi: firmu Bohemia Energy. O tu se dělí půl na půl, a podle aktuálního odhadu na ni tedy připadá 3,5 miliardy korun. Hana Písaříková se drží striktně stranou médií, nikdy se nenechává oficiálně fotografovat, a tváří firmy je tak její manžel. Mají spolu tři děti.

Petra Kutnarová

Třetí místo, tři miliardy korun. Na tolik jsme napočítali jmění správní ředitelky největších českých stavebnin DEK a bývalé manželky jejich výkonného šéfa Víta Kutnara. Petra Kutnarová vlastní ve skupině podíl kolem 40 procent a stále se aktivně podílí na jejím chodu. Bývalí manželé, kteří spolu začali žít krátce po vzniku DEK, se spolu po rozvodu naučili zase pracovat.

Jaroslava ValováKateřina Kratochvílová

Zakladatelka sítě koupelen Siko a šéfka dopravní společnosti ICOM Transport jsou obě v žebříčku Forbesu poprvé. U obou odhadujeme výši jmění na tři miliardy korun, zároveň u obou platí dovětek, že se o firmy majetkově dělí s celou rodinou. Jaroslava Valová se svými třemi dětmi, Kateřina Kratochvílová zase s otcem a sestrou. Proto je v našem srovnání řadíme pod Petru Kutnarovou.

Radka Prokopová

Poloviční majitelka společnosti Alca plast, kterou založila se svým manželem Františkem Fabičovicem na počátku 90. let. Oba si stojí v byznysu naplno po boku a podle aktuálního odhadu připadá na Radku Prokopovou jmění ve výši 1,75 miliardy korun. Prokopová má na starosti obchod, personalistiku a dohlíží na dlouhodobé strategie svého muže. „On je ta alka, co by letěla, já jsem ten dotahovač věcí,“ komentovala jejich byznysové soužití před rokem pro Forbes.

Zobrazit celý žebříček »