Komorní filharmonie Pardubice slaví narozeniny

V říjnu před padesáti lety hrálo svůj zahajovací koncert první profesionální hudební těleso tehdejšího Východočeského kraje – Východočeský komorní orchestr, dnes Komorní filharmonie Pardubice. Své narozeniny orchestr nemůže oslavit jinak než hudbou. Koncert k 50. výročí KFP proběhne pod taktovkou současného šéfdirigenta Stanislava Vavřínka. V roli sólisty se představí houslista Miroslav Ambroš. Koncert se koná ve středu 9. října 2019 v 19.00 hodin v Aule Arnošta z Pardubic na pardubické univerzitě.
Stanislav Vavřínek (zdroj Filharmonie Pardubice)

Koncert s příznačným názvem „Máme narozeniny!“ vzpomene počáteční okamžiky historie KFP. Program otevře Bohuslav Martinů. Uvedena bude jeho Serenáda č. 2 – zajímavý titul, který se na pódiích neobjevuje příliš často. „Obě krajní věty jsou naplněny energickou náladou a radostí z komorního muzicírování, prostřední pomalá věta je působivá svou melodikou, pro skladatele tolik příznačnou,“ říká dramaturg orchestru Bohuslav Vítek.

Následovat bude jedna z nejoblíbenějších skladeb, jaké kdy byly ve svém žánru napsány – Koncert pro housle a orchestr e moll německého romantika Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, který patří k nejhranějším dílům světové houslové literatury. Sólových partů se ujme Miroslav Ambroš. Miroslav Ambroš hraje na vzácný nástroj italského mistra houslaře Camilla de Camilliho z roku 1734 zapůjčený ze státní sbírky hudebních nástrojů Národního muzea.

S počátkem historie KFP je spojen i autor, jehož hudba narozeninový koncert uzavře – Jan Václav Hugo Voříšek, ve své době výjimečná hudební osobnost evropského formátu. Voříšek se osobně znal s Beethovenem, Schubertem a dalšími mimořádnými skladateli hudební Evropy. Byl jimi velmi uznáván. Posluchači koncertu uslyší jeho jedinou symfonii – Symfonii D dur – mistrovské dílo a svěží osobitou skladbu!

Narozeninový koncert je součástí cyklu Čekání na návrat. Prostřednictvím něho nabízí filharmonie několik jednotlivých koncertů klasické hudby, které se odehrají v Aule Arnošta z Pardubic na Univerzitě Pardubice.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]