„Je dobré si to připomínat, zvláště v dnešní, “rozdělené“ době. Když se totiž ohlédneme zpátky, bez ohledu na to, kdo dnes koho volí, zjistíme, že tenkrát jsme chtěli vlastně všichni to samé: svobodu, důstojné podmínky k žití, a aby nám “ti nahoře“ přestali lhát. Možná to ohlédnutí může přispět k tomu, abychom dnes jeden na druhém nalézali spíše to, co nás spojuje, než to, co nás rozděluje,“ říká k připravovaným akcím v rámci 30 let od sametové revoluce ředitel zlínského Městského divadla Petr Michálek.

Rovněž tato kulturní instituce přizpůsobila významnému výročí i svůj program.

„V divadle se vše bude točit kolem premiéry kabaretu Jednou budem dál. První reprízu chystáme přímo na 17. listopadu. Kromě toho v divadle 15. 11. bude premiéra filmu Samet ve Zlíně, 16. 11. nabídneme speciální prohlídku Po stopách Občanského fóra pod vedením Rosti Marka. K tomu řada výstav, křtů a dalších,“ doplnil Michálek.

Zlínský koncert Karla Gotta.
Karel Gott Zlín miloval. „Jezdím k vám strašně rád,“ říkal

Do programu přispěje i zlínský magistrát.

„Připravujeme slavnostní pietní akt k 30. výročí Dne boje za svobodu a demokracii u budovy radnice. Dále se město podílí na tvorbě navazujícího programu oslav. Kompletní program akcí k tomuto význačnému jubileu bude představen v průběhu měsíce října,“ informoval mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

„Výročí nás nutí bilancovat a to je dobře, přestože bilancování pro nás může v něčem vycházet pozitivně a v něčem negativně. Nejhorší ze všeho je totiž zapomínání důležitých věcí, jejich překrývání v paměti těmi nepodstatnými vrstvami,“ říká akademický sochař a výtvarník z Velehradu Otmar Oliva.

„Ve mně na jedné straně vítězí vděčnost za to, že se před třiceti lety stal ten zázrak, že ta svoboda přišla, i když jsme ji možná už ani nečekali. Na druhé straně ale v sobě cítím pocit zmaru, zklamání a vzteku z výskytu některých dnešních předních politiků,“ dodává umělec.

HAVLOVA LAVIČKA

A ještě k jedné významné akci dojde a to již ve čtvrtek 14. listopadu. Bude odhalena Lavička Václava Havla na Náměstí Práce.

„Tvoří jej dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Jde o celosvětový projekt, jehož záměrem je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu. Míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla,“ připomínají iniciátoři oficiální definici.

Za iniciativou stojí řada známých tváří krajského města – Miroslav Zikmund, Pavel Jungmann, , Stanislav Devátý, Josef Holcman či Antonín Bajaja.Oslavy chystají i další města na Zlínsku. Například v Luhačovicích se bude 17. 11. konat vzpomínkové setkání a na výročí revoluce upozorní různé tematické programy.

„Především půjde o komponovaný pořad Dialog dvou světů, ve kterém vystoupí herec Jan Potměšil. Patří k těm, kdo pod komunistickým režimem brutálně potlačené demonstraci organizoval setkání s veřejností na různých místech republiky, aby se na toto bezpráví upozornilo,“ sdělil za radnici PR pracovník Nikola Synek.

Petr Sáha
Senát ocenil profesora Petra Sáhu medailí

V týdnu od 18. do 22. listopadu bude v uspořádána výstava u příležitosti oslavy výročí, a knihovna připravuje i výukové programy pro žáky a studenty..

Luhačovický starosta Marian Ležák v této souvislosti vyzdvihuje obrovský dopad sametové revoluce na náš současný život. „Nesvoboda se projevila ve všech oblastech našeho života a musíme si stále připomínat, jaké škody může každá diktatura napáchat. Příznaky nesvobody se ve světě objevují i v dnešní době a je potřeba mít vůli to ovlivnit a podpořit každou snahu o změnu,“ uvedl Ležák.

„BYLA TO NOVÁ ŠANCE PRO SVOBODU“

Pozadu nezůstávají ani Valašské Klobouky. Zde se již v pátek 15. 11. uskuteční akce s názvem 30 let svobody.

„V symbolický čas, v 17.11 hodin začne u kašny na Masarykově náměstí happening, při kterém vzpomeneme na Sametovou revoluci a historické okamžiky v našem městě. Poté návštěvníky pozveme do Besedy na vernisáž výstavy fotografií Proměny města 1989-2019 a na dobovou výstavu artefaktů Jak jsme žili za socialismu. K tanci a poslechu zahraje skupina exLUX, která zde působila již před 30 lety,“ řekla tisková mluvčí Lenka Zvonková.

„Význam oslav Sametové revoluce vnímáme podle toho, jak nás a naše rodiny zasáhl totalitní režim, a také v kontextu současné politické situace. Každopádně to byla nová šance pro svobodu a demokracii, kterým, jak víme, se musíme pořád učit a nebrat je jako samozřejmost,“ uvedla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

LAMPIONY I AUDIENCE

V Otrokovicích již 14. listopadu nabídnou pořad HLADOLET – Písně Karla Kryla, které v beatových úpravách zahraje legenda brněnské hudební scény. V sobotu 16. 11. pak nebude chybět Lampionový průvod a ohňostroj, což je tradiční venkovní akce v předvečer Dne boje za svobodu a demokracii. Těšit se na ni lze na Náměstí 3. května a parku u polikliniky od 16.30 hodin.

„Zahraje Cestující hudba, Modlitbu zpívá Magda Malaníková,“ sdělila mluvčí radnice Romana Stehlíková. V pondělí ještě od 19 hodin divadelní studio Viktorka Holešov v kinosále Besedy nabídne známou hru Václava Havla Audience.

Ulice Vizovická ve Zlíně je podle speciálně sestaveného žebříčku jedné z předních českých pojišťoven nejkritičtějším místem ve Zlínském kraji.  Ilustrační foto
Ulice Vizovická je nejnebezpečnější