Nástupce legendárního pražského podniku mění knihy za víno. Otevření zdržela rekonstrukce

Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová

Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová Zdroj: Autentista

Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová
Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová
Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová
Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová
Vinárna Autentista v pražské ulici Řetězová
6
Fotogalerie

Speciální vína, která se při výrobě obejdou bez chemie, nabídne v Praze druhá vinárna. Otevře po čtyřmilionové rekonstrukci 10. října. Naváže tak na provoz někdejší Literární kavárny Řetězová.

Po sedmi letech od otevření vinárny Veltlin v Karlíně spouští tuzemský obchodník s vínem Bogdan Trojak druhý podnik s autentickými víny. Nová vinárna nazvaná Autentista se nachází v Řetězové na Starém Městě. Zahájení provozu, který byl naplánovaný na přelom května a června, oddálila rekonstrukce.

Prostory byly podle provozovatele vinárny ve špatném stavu a bylo nutné předělat také rozvodné sítě. Na rekonstrukci, která probíhala zhruba od letošního ledna a vyšla na více než čtyři miliony korun, se podílelo architektonické studio FormaFatal. Autentista pohostí najednou přibližně sto lidí včetně zahrádky.

Zatímco karlínská vinárna je orientovaná na oblast bývalého Rakouska-Uherska, nový podnik se zaměří na vína z různých vinařských oblastí. Nabídne italská vína od Flemminga Laugesena nebo vína z francouzské oblasti Champagne. “Milovníci bublin se mohou těšit na vína od Charles Dufour, Fleury, Ulysse Collin, Vouette et Sorbée, La Closerie nebo Larmandier-Bernier,” doplnil Trojakův společník Antonín Suchánek.

Vinárna tak nahradí Literární kavárnu Řetězová, která fungovala téměř dvě dekády a konec oznámila v loňském prosinci. Probíhala tam divadelní představení, hudební vystoupení nebo literární čtení. Každoročně v kavárně například představovali svá díla nominanti na Cenu Jiřího Ortena nebo v roce 2006 byl vyhlášen typograf František Štorm vítězem ceny časopisu Revolver Revue.

Prostory si nyní pronajímá firma Autentisté, ve které jsou jednatelé a společníci Trojak se Suchánkem. Karlínská vinárna spadá pod společnost Bioclub, v níž také figuruje Trojak. Od otevření další vinárny si Trojak slibuje posílení dovozu ze zahraničí a zvýšení prodejů autentických vín na dvojnásobek.

Jedná se o speciální typ vín, u kterých během výroby omezují vinaři množství chemie a dalších přidaných látek. „Když se hrozen vylisuje, nepřidávají se žádné látky typu selektované kvasinky, na kterých se většinou vína kvasí. Ty kvasinky jsou cizorodý prvek, protože pocházejí z celého světa a ovlivňují aroma a chuť vína,” vysvětlil Trojak v dřívějším rozhovoru pro deník E15 s tím, že výrobci autentických vín tuto metodu nepoužívají.

Místo toho si podle něj vyselektují vlastní kulturu kvasinek. Za náročný označil v minulosti tento způsob výroby prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. „Je to segment, který má svoji životaschopnost a určitě má své místo na trhu," dodal však. Cena autentických vín se pohybuje od stokoruny za lahev a výše.

Počet vináren a vinoték v Praze nesleduje Český statistický úřad, ani Asociace hotelů a restaurací. Počet vinoték v Česku se poslední čtyři roky zvyšuje a loni dosáhl podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce 6123 prodejen. Spotřeba vína se podle údajů Českého statistického úřadu pohybuje v Česku dlouhodobě kolem 19 litrů na obyvatele za rok a v roce 2017 dosáhla 19,4 litrů.

Počet vinoték v Česku

2015

2016

2017

2018

4665

5149

5704

6123

(Pramen: SZPI)

Podívejte se na interiér vinárny v Řetězové:

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Video placeholde
• E15