Třicátá lavička Václava Havla je v Brně, exprezident by dnes oslavil 83. narozeniny

V pořadí třicátá lavička Václava Havla je ode dneška součástí první kapucínské terasy pod brněnskou katedrálou Petrov. V den, kdy by Václav Havel oslavil třiaosmdesáté narozeniny, ji odhalila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) spolu s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a Havlovým blízkým přítelem Petrem Oslzlým.

"Přeji lavičce, aby se na ní lidé setkávali a vedli dialog, což je její účel všude na světě," řekla Vaňková.

Umístění lavičky navrhl rektor Oslzlý, který dříve působil jako dramaturg a režisér Divadla Husa na provázku. "Toto místo s Václavem Havlem velmi úzce souvisí. A to nejen tím, že jej s Divadlem Husa na provázku spojuje ulička Václava Havla. Prostor má také silný genius loci, je to místo duchovní a Václav Havel sem při svých návštěvách Brna rád zacházel," uvedl Oslzlý.

Brno je třicátým místem na světě, kde se lidé můžou posadit na lavičku Václava Havla. Jejím autorem je designér Bořek Šípek a stala 300 tisíc korun. pic.twitter.com/NNw8kKLV2a

— Barbora Blažková (@Blazkova_CT) October 5, 2019

Přípomínkou výročí Havlova narození se dnes stal také inzerát, který vyšel ve společenské kronice deníku Právo. Upozorňuje na nedožité 83. narozeniny Ferdinanda Vaňka, což je ústřední postava Havlových divadelních her. Blahopřání tehdejšímu disidentovi Havlovi kamuflované jménem Ferdinand Vaněk vyšlo v někdejším Rudém právu i v říjnu 1989, tedy ještě za minulého režimu, kdy Rudé právo Havla systematicky očerňovalo. Nikdo v tehdejší redakci si před 30 lety této lsti nevšiml a inzerát vyšel. Vzbudil značnou pozornost a i ti, kdo dosud nevěděli, jak Václav Havel vypadá, se to z jeho fotografie u inzerátu dozvěděli.

"Dnes tedy přichází na stránky novin Ferdinand Vaněk podruhé. I když dnešní Právo není ani právním, ani ideovým nástupcem tehdejšího Rudého práva, považujeme za správné připomenout i tuto úsměvnou kapitolu české žurnalistiky. Zadavateli dnešního inzerátu děkujeme za vtipnou připomínku časů, které už jsou naštěstí navždy pryč," uvedl k tomu dnes šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný na stránce věnované komentářům.

Pokud jde o lavičku připomínající Havla, její podoba je všude na světě stejná. Jde o dvě zahradní židle spojené se stolkem, kterým prorůstá strom, nejčastěji lípa, stejně, jako je tomu v Brně. Na okraji stolku stojí v češtině a angličtině nejslavnější citát Václava Havla: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí." Podobu lavičky navrhl Havlův přítel a dvorní architekt, designér Bořek Šípek.

Město na vznik lavičky vyhlásilo veřejnou sbírku, která bude pokračovat do konce srpna 2021 a zatím se v ní vybralo 30.000 korun. Náklady na vznik a umístění vzpomínkového místa byly 300.000 korun, zahrnují jednak výrobu lavičky, ale také autorská práva na design a užití jména Václava Havla. Část peněz se vrací do Knihovny Václava Havla.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. Také další lavička bude umístěna na Moravě, konkrétně ve Zlíně.

Dramatik, disident a první porevoluční československý prezident Václav Havel se narodil 5. října 1936 v Praze. Byl vedoucí osobností československého disentu a od roku 1968 aktivně vystupoval proti režimu, za což byl často vězněn. Stal se hlavní postavou převratu, který začal v listopadu 1989, a o měsíc později byl poprvé zvolen československým prezidentem.

Havel byl uznávanou osobností i v zahraničí. Prezidentský úřad Českoslovenké, respektive České republiky vykonával až do roku 2003. Zemřel v prosinci 2011.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Brno Markéta Vaňková (ODS Brno) Divadlo Husa na provázku

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 17 minutami

před 26 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy