„Přeji lavičce, aby se na ní lidé setkávali a vedli dialog, což je její účel všude na světě,“ řekla primátorka. Umístění lavičky navrhl Oslzlý, který také působil jako dramaturg a režisér Divadla Husa na provázku. „Prostor má silný genius loci a Václav Havel sem při svých návštěvách Brna rád zacházel,“ uvedl Oslzlý.

Lavičku navrhl Bořek Šípek

Lavička exprezidenta sestává ze dvou zahradních židlí spojených se stolkem, kterým prorůstá lípa. Její podobu navrhl Havlův přítel a dvorní architekt, designér Bořek Šípek (+67). Brno na vznik lavičky vyhlásilo veřejnou sbírku, která bude pokračovat do srpna 2021. Náklady projektu činí 300 tisíc korun.

Město na vznik lavičky vyhlásilo veřejnou sbírku, která bude pokračovat do konce srpna 2021 a zatím se v ní vybralo 30 tisíc korun. Náklady na vznik a umístění vzpomínkového místa představují částku 300 tisíc korun, vedle výroby lavičky zahrnují také autorská práva na design a užití jména Václava Havla. Část peněz se vrací do Knihovny Václava Havla.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. Nově přibude také ve Zlíně.

Fotogalerie
6 fotografií