Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ceny Thálie jsou rozdané. Mezi laureáty jsou Mrkvička, Kružíková, Kratochvílová nebo Svěrák

Herec Ladislav Mrkvička obdržel cenu za celoživotní dílo v oboru činohra foto:  Dan Materna, MAFRA

PRAHA - V Národním divadle se již tradičně udělovali ceny Thálie za uplynulou divadelní sezónu. Šestadvacátý ročník přinesl hned dvě nové kategorie. Tou první je cena za alternativní a loutkové divadlo,tou druhou pak cena za mimořádný přínos českému divadelnímu umění.
  20:42aktualizováno  22:56

Letos nově zavedenou cenu v kategorii alternativní a loutkové divadlo obdržel na ceremomiálu v pražském Národním divadle Milan Hajn za roli Bílého tesáka v inscenaci Divadla DRAK Hradec Králové. Nová kategorie má zatím jednu cenu, tedy nikoli cenu pro mužského a ženského protagonistu jako ve zbylých kategoriích.

Moderátor večera Václav Moravec s herečkou Helenou Kružíkovou, která získala ...
Zdeněk Svěrák se svou cenou Thálie v nové kategorii za mimořádný přínos...

Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra získali Helena Kružíková a Ladislav Mrkvička. Letošní osmdesátník Mrkvička ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle a srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím. 

Udělena byla také nová cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění, dostal ji Zdeněk Svěrák, jemuž stejně jako Mrkvičkovi hlediště Národního divadla aplaudovalo vstoje. „Děkuji České akademii divadelníků, že vyzkoušela novou cenu zrovna na mně. Ale jestli jsem něco českému divadlu přinesl, tak to bylo ve dvou. Berte to tak, že Ladislav Smoljak nemá čas, proto tady není. Taky nemá čas Jiří Šebánek, zakladatel Divadla Járy Cimrmana. (...) Nebýt nás, nikdo by nevěděl, že existoval Jára Cimrman, ale zase nebýt Cimrmana, nikdo by nevěděl o nás,“ řekl Svěrák při přebírání ceny.

Za mimořádný výkon v uplynulé sezoně dostala v oblasti činohra Lucie Trmíková. Získala ji za roli Anny v inscenaci Soukromé rozhovory, která vznikla podle jejího scénáře na motivy textu Ingmara Bergmana v režii Jana Nebeského. V mužské kategorii cenu dostal Viktor Dvořák za roli Louise Aronsona v inscenaci Andělé v Americe, kterou v režii Michala Dočekala hrají Městská divadla pražská.

V oboru tanec dostala Thálii první sólistka Baletu Národního divadla Alina Nanu. Cenu získala za roli Lise v inscenaci Marná opatrnost, kterou uvádí první česká scéna. V mužské kategorii cenu dostal Dominik Vodička za roli Muže v Kytici, kterou pro Pražský komorní balet nastudoval choreograf Petr Zuska. Za celoživotní mistrovství v oboru tance obdržela cenu Zdenka Kratochvílová.

V operní kategorii byl na slavnostním večeru oceněn Ondřej Koplík za roli Dona Ramira v Popelce Gioacchina Rossiniho v inscenaci Divadla F. X. Šaldy Liberec. Sopranistku Kateřinu Kněžíkovou asociace ocenila za roli Julietty v inscenaci Julietta aneb Snář, jedné z vrcholných oper Bohuslava Martinů, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava. Thálii za celoživotní mistrovství v opeře dostala Gabriela Beňačková.

Thálii za výkon v uplynulé sezoně  v kategorii muzikál obdržela Martina Šnytová  za roli Reno Sweeneyové v inscenaci Děj se co děj, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.Vojtěcha Dyka porota ocenila za roli Sherlocka Holmese. 

Autor: