Vánoce každý den! Ty mají ženy v Opavě... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vánoce každý den! Ty mají ženy v Opavě...

Dekorování. Tady baňky dostávají podobu, jakou budou mít na stromečku.
Dekorování. Tady baňky dostávají podobu, jakou budou mít na stromečku. (Foto Aha – Karel Janeček)

12 500! Tolik variant baněk jako polotovaru pro vánoční ozdoby vyrábí za rok ženy opavského výrobního družstva. Každé prochází rukama za směnu tisíc kusů originálních a pestrobarevných vánočních ozdob a ozdůbek.

Práce je pro zaměstnankyně náročná, a navíc je jen na jejich šikovnosti, kolik baněk vyfouknou, nebo vytvarují či vyzdobí. „Muži by asi na takovou mravenčí a jemnou práci neměli trpělivost,“ řekl šéf Jaroslav Veverka (65, na snímku). Každý kus je prakticky originál. Jde o ruční práci, při níž je vyloučeno, aby se jeden kus podobal jinému. Ať jde o pestrobarevné koule, olivy, rakety, zvonky, špice, foukané tvary nebo dílka foukaná do forem ve tvarech zvířátek, figurek či srdcí. „Padesát procent naší výroby jde na export. Zámořský trh jsme nasytili už v létě, nyní vyrábíme pro evropské zájemce, včetně tuzemska. Každoročně je největší zájem o ty kulaté baňky, zvyšuje se o různá zvířátka,“ uvedl šéf.

Vodítkem nostalgie
Roli ve výběru ozdob na stromeček hraje nostalgie. „Lidé vzpomínají na tvary, které na něj věšeli kdysi babičky a dědečkové, a k těmto dekorům se vracejí velmi rádi a často,“ potvrdil Jaroslav Veverka, který ve výrobním družstvu působí již jednatřicet let.

Víte, že...
...výrobní družstvo Slezská tvorba v Opavě založili v roce 1951?

Dekorování. Tady baňky dostávají podobu, jakou budou mít na vánočních stromečcích.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Lubica258
24. 10. 2019 • 18:38

Takovou práci bych mít nechtěl. Vánoce mi sice nevadí, ale toto bych dělat nemohl. Na letošní Vánoce už jsem připravený. Koupil jsem manželce mobilní klimatizaci z http­s://ww­w.vz­dusin­.cz/mo­bilni-klimatizace/Mobilni-klimatizace-Olimpia-Splendid-Dolceclima-plus , po které toužila. Klimatizace je úsporná, takže ji budeme moct mít zapnutou klidně celý den.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.