Zoologická zahrada v Ústí marně shání veterináře, chybí jí už od dubna

  7:08
Rada města Ústí nad Labem již potřetí vypsala zakázku na veterináře pro zoologickou zahradu za 3,5 milionu korun a pro Centrum zvířat v zoo za 2,8 milionu korun. Na zakázky vypsané v červnu a květnu se totiž nikdo nepřihlásil a zoo tak od dubna nemá stálého veterináře.

Ústecký magistrát vypisuje konkurz na zvířecího doktora pro zoo. | foto: ZOO Ústí nad Labem

„Opětovně vyhlašujeme veřejnou zakázku na veterinární péči v ústecké zoo, do předchozích se nikdo nepřihlásil,“ uvedla náměstkyně primátora Věra Nechybová (UFO).

„Těchto specializovaných odborníků na exotická zvířata je velmi málo, uvidíme, zda to tentokrát dopadne lépe,“ dodala Nechybová.

Podle ní je za nechutí veterinářů pracovat v ústecké zahradě řada negativních zpráv o zařízení.

„Není to cenou, ale řadou negativních zpráv a domněnek. Doktor Václav Poživil (předchozí veterinář) byl například neustále někým z opozice podezírán, že účelově zachází se zvířaty, musel to vysvětlovat,“ tvrdí Nechybová.

Nyní si tak ústecká zoo musí veterináře objednávat. „Musí to být odborník, protože v zoo jsou vzácná zvířata a vyžadují specializovanou péči. Musíme ho najít, každý den, kdy zoo schází, je svým způsobem nebezpečný,“ upozornil primátor Petr Nedvědický (ANO).

Nemůžeme si dovolit nemít veterináře, říká ředitel zoo

Podle ředitele zahrady Romana Končela situace není tak dramatická. Každý den veterinář v zoo je, ale musí se pro něj dělat speciální objednávky dopředu.

„Nemůžeme si dovolit nemít veterináře, protože v tu chvíli by nám vzali licenci. Musíme ho zajistit vždy. Pan doktor Poživil k nám chodí každý den,“ přiblížil Končel.

„Je zde spousta zvířat a veterinář musí dělat preventivní prohlídky, zvířata očkovat a vyšetřovat je. Pokud zvíře uhyne, musí udělat jeho pitvu,“ doplnil ředitel.

Veterinář nesmí být zaměstnanec zoo, ale externista

Zoo si tak podle potřeby a finančních prostředků veterináře objednává na měsíc nebo čtvrt roku předem a cena je stejná, jako kdyby vyhrál zakázku.

„Nyní ovšem může kdykoli říci, zítra už nepřijdu,“ upozornil šéf zoo.

Zakázku pro svou zoologickou zahradu vypisuje město, protože administrativně je to složitá záležitost a zoo na to nemá kapacity.

„Podle veterinárního zákona nesmí být veterinář zaměstnanec zoo, ale externí pracovník. A musí splňovat další podmínky, například musí mít aprobaci na exotická zvířata a zkoušky na zbrojíře, což také není úplně jednoduché. Se zbraní musí umět pracovat, kdyby třeba utekla nějaká šelma,“ dodal Končel.