Muzeum hlavního města Prahy zve na výstavu Krása pro ženu stvořená

Muzeum hlavního města Prahy otevírá 10. října 2019 v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov výstavu s názvem Krása pro ženu stvořená. Výstava připravená Slovenským národním muzeem – Muzei v Martině prezentuje výběr více než sta lidových čepců z různých oblastí Slovenska, společenských vrstev i prostředí. Čepce jsou součástí unikátní sbírky, která ve své úplnosti čítá několik tisíc kusů.

Ve Slovenském národním muzeu v Martině jsou uloženy početné sbírky lidového oděvu a textilu. Největší skupinu v tomto fondu tvoří ženské čepce, které v minulosti představovaly neodmyslitelnou součást ženského oděvu. Z více jak desetitisíce kusů vybrala kurátorka Mgr. Eva Dudková cekem sto čepců, které reprezentují nejen různorodost tvaru a výzdoby jednotlivých regiónů, ale i příležitostí, na kterou se nosily či prostředí, ve kterém se pohybovaly jejich majitelky. Na výstavě tak budou moci návštěvníci mimo svátečních čepců vidět i čepce pracovní, svatební, smuteční či městské. Zajímavé jsou také pokrývky ženské hlavy, které do sbírek muzea věnovaly různé spolky či významné osobnosti.

V průběhu dlouhodobého vývoje oděvu ve všech vrstvách společnosti na území Slovenska, jako i u ostatních národů, patřilo významné místo pokrývce ženské hlavy. Nošení čepce mělo v lidovém prostředí v minulosti jednoznačný význam. Potvrzovalo, že žena je vdaná. Mimo vdaných žen ho nosily i svobodné ženy, které měly dítě – „prespanky". Takové vyjádření stavu se přísně dodržovalo do té doby, dokud se nosil tradiční oděv.

Vzhled a výzdobu čepců ovlivňovaly geografické, hospodářsko-sociální a kulturní podmínky. Nemalou měrou se na tomto složitém procese podílely i migrace obyvatelstva, administrativní zákazy a nařízení, soudobá móda a obchod.

Výstava Krása pro ženu stvořená tématem volně navazuje na předcházející výstavu Božena Rothmayerová Horneková a Alice Masaryková. Svěřenkyně a mentor 1926–1939, neboť Alice Masaryková nacházela zálibu ve sbírání tradičních textilií a podporovala zachování tradic slovenského venkova. Výstava bude přístupná od 12. října 2019 do 29. března 2020.

Turistickelisty.cz informovala Martina Hofmannová, Muzeum hlavního města Prahy


(lh,turistickelisty.cz,foto Muzeum hlavního města Prahy)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...