Gott věděl, jak komunikovat s médii. I s těmi bulvárními, shodují se novináři

Newsroom ČT24: Gott věděl, jak komunikovat s médii (zdroj: ČT24)

Informace o smrti Karla Gotta se ve středu rozšířila do všech českých médií během pár minut. Fotka zpěváka zaplnila stránky zpravodajských serverů, jeho nejznámější písničky zněly v televizním i rozhlasovém vysílání většinou celý den. V médiích se ale objevoval často i během své šedesátileté kariéry – a to hlavně v těch bulvárních. „Byl vždycky otevřený komunikaci a chtěl hledat kompromisy,“ říká v rozhovoru pro Newsroom ČT24 šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain.

„Pro mě byl v tomhle smyslu až antihvězdou. On pokaždé zvedl telefon a odpověděl i na tu sebebanálnější otázku,“ popisuje Gottův vztah k novinářům bývalý mluvčí České televize Ladislav Šticha.

O zpěvákovi vycházely stovky bulvárních článků ročně a jejich titulky často nebyly lichotivé. I přesto se ale novináři shodují na tom, že se jim vždy pokoušel vyjít vstříc. „My jako redakce Blesku jsme s ním měli jiný vztah než s jinými umělci. To, co si budu vždycky pamatovat, je to, že se chtěl pokaždé na všem domluvit. Ať už šlo o pozitivní nebo negativní témata,“ komentuje Gottův přístup k bulváru šéfredaktor Radek Lain.

Radši s bulvárem vycházet než se hádat

Právě deník Blesk byl první, kdo před třemi týdny přišel s informací o zpěvákově vážném zdravotním stavu. Podle slov šéfredaktora byl navíc Karel Gott ten, který se rozhodl zprávu svým fanouškům prostřednictvím bulvárního periodika sdělit.

To, že měl Gott s bulvárem dobré vztahy, dokládají i články, které vyšly po jeho smrti. „Ani ta nejbulvárnější média si nedovolila zpochybnit jeho odkaz. I když jsou ty titulky docela šokující, tak po přečtení textu zjistíme, že je to vlastně o tom, jak silnou osobou ten Karel Gott byl, jak hrdinsky překonával nesnáze nemoci,“ komentuje postoj bulváru odborník na etiku médií Jan Motal z brněnské Masarykovy univerzity.

Podle bývalého šéfredaktora časopisu Spy Pavla Novotného se Gott naučil komunikovat s novináři především díky svým cestám do zahraničí. „Měl zkušenost s bulvárem zejména ze západního Německa a taky ze Spojených států. Dobře věděl, že je lepší se s nimi nehádat a je lepší s nimi vycházet.“

Novotný také dodává, že se Gott vždy a za každou cenu snažil vypadat v kondici, a neměl proto rád například témata týkající se jeho zdravotního stavu – a to nejen v posledních letech.