Zemřel spoluhráč Claptona, bubeník Ginger Baker. Bylo mu 80 let

ČTK ČTK
6. 10. 2019 15:00
V 80 letech zemřel anglický bubeník Ginger Baker, známý především z působení ve skupině Cream, kde byl jeho spoluhráčem Eric Clapton. "S hlubokým zármutkem oznamujeme, že Ginger pokojně zemřel dnes ráno v nemocnici," uvedla na twitteru Bakerova rodina.
Bubeník Ginger Baker zemřel v 80ti letech.
Bubeník Ginger Baker zemřel v 80ti letech. | Foto: ČTK

Ginger Baker byl spolu s Charliem Wattsem z Rolling Stones a Mitchem Mitchellem z The Jimi Hendrix Experience jedním z trojice britských bubeníků, kteří ve druhé polovině 60. let významně ovlivnili historii rocku.

Skupinu Cream tvořil kromě kytaristy Erica Claptona a Gingera Bakera ještě baskytarista Jack Bruce. Kapela proslula písněmi jako Sunshine Of Your Love a Badge.

Rodák z jihozápadního Londýna, který chtěl být původně profesionálním cyklistou, se nejprve věnoval jazzu. V roce 1962 nahradil ve skupině britského bluesového hudebníka Alexise Cornera bubeníka Charlieho Wattse, který odešel k Rolling Stones.

Skupina Cream vznikla v roce 1966 a svou činnost ukončila v roce 1968. Baker byl pak členem kapely Blind Faith a později založil jazz-rockovou formaci Ginger Baker's Air Force.

Baker navštívil Nigérii, kde studoval africkou rytmiku, v 80. letech žil v italském Miláně, kde založil bubenickou školu, a na čas zakotvil také v Kalifornii, kde se věnoval funku a africkému jazzu.

Podívejte se také na video: Ze slavných lidí popkultury bychom neměli dělat světce, takový Gott nebyl, říká Vácha.

Jde o babišovsko-zemanovský populismus, který se veze na vlně popularity. Chtějí z toho získat slávu pro sebe, míní katolický kněz Marek Orko Vácha. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy