Adam Ondra je poprvé mistrem Evropy. V Edinburghu opanoval lezení na obtížnost

Adam Ondra se stal poprvé mistrem Evropy v lezení na obtížnost. Favorizovaný český reprezentant vyhrál v Edinburghu před Španělem Albertem Ginésem Lópezem a navázal na triumf na světovém šampionátu, který v srpnu ovládl už potřetí v kariéře. Z mistrovství Evropy měl Ondra dosud tři stříbrné medaile.

Edinburgh (Aktualizováno: 17:47 6. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra.

Český lezec Adam Ondra je mistrem Evropy v lezení na obtížnost | Foto: Naoki Nishimura | Zdroj: Reuters

Ondra zvítězil po dominantním výkonu ve finále, v němž vylezl suverénně nejdál. Týden po triumfu na Světovém poháru v Kranji si připsal další úspěch. Na finálové cestě se Ondra dostal o sedm bodovaných kroků dál než druhý Ginés López, třetí Švýcar Sascha Lehmann byl o jedenáct kroků horší než šestadvacetiletý brněnský rodák.

Lezec Ondra suverénně vyhrál Světový pohár v Kranji. Slaví druhý triumf v sezoně

Číst článek

Ondra byl nejlepší už v semifinále a ve finále nastupoval jako poslední. Jeho soupeři tak mohli sledovat, jak překonává jejich výkony. V závěru své cesty už mohl burcovat diváky a pak se svým tradičním rozzářeným úsměvem usedl na pomyslný trůn ve skotských barvách.

„Výhry v Edinburghu si velmi vážím už z toho důvodu, že titul mistra Evropy mi dosud ve sbírce chyběl. Mistrovství Evropy jsem se zúčastnil pětkrát a pokaždé jsem byl druhý. Největší nervozita, kterou jsem cítil, byla, abych hlavně nebyl zase druhý. Jsem strašně rád, že se to podařilo,“ uvedl Ondra v prohlášení po závodě.

V závěru sezony ho čeká ještě jeden důležitý start. V listopadu bude v Toulouse bojovat o účast na olympijských hrách v kombinaci, která mu na mistrovství světa v japonském Hačiodži nevyšla a postup do Tokia si nevybojoval.

Další čeští lezci vypadli v semifinále. Martin Stráník skončil jedenáctý a Štěpán Volf obsadil 24. místo.

Evropskou šampionkou v lezení na obtížnost se stala Slovinka Lučka Rakovecová.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Edinburghu:
Obtížnost:
Muži: 1. Ondra (ČR), 2. Ginés López (Šp.), 3. Lehmann (Švýc.), ...11. Stráník, 24. Volf (oba ČR).
Ženy: 1. Rakovecová (Slovin.), 2. Rogoraová (It.), 3. Douadyová (Fr.), ...31. Smetanová, 35. Novotná a Scheuerová (všechny ČR).

Je ZLATÝ!🥇 Adam Ondra se stal v Edinburghu mistrem Evropy v lezení na obtížnost!👏

16:25 – 06. 10. 2019

7 230

bak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme