Vlasta Chramostová je hereckým i etickým vzorem, říká rektor JAMU

Uměleckým i etickým vzorem nejen pro mladé adepty herectví byla herečka Vlasta Chramostová podle rektora brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Petra Oslzlého. Chramostové herecké umění podle něj patří k vrcholům českého divadla druhé poloviny 20. století, uvedl dnes ve vyjádření pro ČTK.

Chramostovou považoval také za vzácnou přítelkyni. Její úmrtí, stejně jako lednový odchod jejího manžela, kameramana Stanislava Miloty, bere Oszlý jako osobní ztrátu. Herečka Vlasta Chramostová zemřela dnes ve věku 92 let.

R.I.P. Vlasta #Chramostova Umřele velká Herečka, které jsem si obrovsky vážil za rovnou páteř a svědectví, které poskytla svým životem. Jako signatářka Charty 77 byla opakovaně pod tlakem #StB, kterému nikdy nepodlehla. Česte její památce!

— Tomáš Zdechovský ???? (@TomZdechovsky) October 6, 2019

Přestože byla Chramostová na dlouhé období v 70. a 80. letech z politických důvodů umlčována, vytvořila za svůj život více než dvě stě rolí. V době, kdy nesměla hrát v oficiálních divadlech, založila bytové divadlo, kde navzdory policejnímu pronásledování vznikly umělecky vysoce kvalitní inscenace, připomněl peripetie hereččina života Oslzlý.

"Herecké umění Vlasty Chramostové patří k vrcholům českého divadla v druhé polovině dvacátého století a propojeno s jejími občanskými aktivitami a zasazováním se za lidská práva z ní - bez ohledu na omezení limity jazykového prostředí - činí jednu z největších ženských osobností evropského herectví a divadla," je přesvědčen rektor JAMU.

Svým hereckým mistrovstvím, vytrvalostí v překonávání nepřízně normalizačního režimu, i mravními postoji je Chramostová podle Oslzlého vzorem pro všechny studenty a pedagogy školy.

Oszlý vzpomíná na Chramostou také jako na velkou přítelkyni brněnského Divadla na provázku, se kterým je spojen jako dramaturg. "Ona nejen, že naše představení sama navštěvovala, ale distribuovala vstupenky na naše přehlídky i mezi pražskými signatáři Charty 77," vzpomínal Oszlý. "Já naopak s velkou radostí a obdivem sledoval její úspěšný návrat do profesionální kariéry, jež se odehrál v pražském Národním divadle," dodal.

Související

Chramostová, Vlasta

Rozloučení s Chramostovou: Lidé čekali ve frontě, u rakve se vystřídali Štěpnička, Donutil či Prachař

Vynesením rakve z Národního divadla (ND) skončilo dnes před polednem poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil poslední potlesk publika. Smutečnímu aktu, při kterém se s herečkou a významnou postavou české kultury posledních několika desítek let loučili především její umělečtí kolegové, přihlíželo zaplněné hlediště ND. Smuteční obřad ukončila česká hymna a dlouhé ovace vstoje.

Více souvisejících

Vlasta Chramostová JAMU Brno Petr Oslzlý (rektor JAMU)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy