Slavná horolezkyně Klára Kolouchová má domov a rodinu v pražském Podolí

Klára Kolouchová v létě zdolala K2 a jako první Češka vylezla na druhou nejvyšší horu světa. Při třetím pokusu to konečně dokázala. Trénovala hlavně v Podolí, běhala podél Vltavy se svými dětmi, které ji z kola povzbuzovaly: „Mami, makej, to dáš!“ Článek přinesl magazín City Life.
Klára ráda relaxuje ve vířivce na zahradě u svého bytu.

Klára ráda relaxuje ve vířivce na zahradě u svého bytu. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Do představy horolezce Klára Kolouchová úplně nezapadá. Má rodinu, dvě děti, zajímavou kariéru v reklamní branži… A ráda slézá hory. Ty nejvyšší. Život jí změnila Aconcagua, s 6 959 metry nejvyšší hora Jižní Ameriky a zároveň nejvyšší hora světa mimo Asii. 

S kamarádem se tehdy bavili o tom, že by ji mohli vylézt. „Překvapilo mě, jak lehce to šlo. Byl to pro mě zlomový vrchol, poprvé jsem zdolala tak vysokou a náročnou horu a propadla jejímu kouzlu,“ vzpomíná Klára Kolouchová na leden 2005. 

Další rok se vydala na Čo Oju do Himálaje. Je to sice šestá nejvyšší hora na světě (8 201 metrů), ale slouží jako perfektní trénink pro výstup na Mount Everest. Metu všech horolezců dobyla Klára Kolouchová o rok později a na střeše světa v nadmořské výšce 8 848 metrů stanula jako první rodilá Češka. 

Pro výstup zvolila severní stranu z Tibetu a doprovázel ji Tashi Tenzing, vnuk Tenzinga Norgaye, který s Edmundem Hillarym vyšel na Everest jako první – o 44 let dřív.

Lze takový zážitek vůbec překonat? Klára Kolouchová porodila dceru, vrátila se z Londýna do Česka a nastoupila do konzultantské společnosti jako manažerka. V roce 2013 se vdala a začala opět lézt. 

Po McKinley na Aljašce (6 194 metrů), nejvyšší hoře Severní Ameriky, vystoupala i na Elbrus (5 642 metrů), nejvyšší horu Evropy. Po porodu syna začala uvažovat o zdolání K2. Druhá nejvyšší hora světa s výškou 8 611 metru leží v Pákistánu a představuje horolezecký oříšek. 

Zatímco na Everest míří každý rok stále více horolezců a na vrcholu jich stanulo už přes šest tisíc, na K2 vylezlo sotva 500 lidí, z toho asi 20 žen. Po Annapurně patří k nejtěžším horám, riziko smrti zde dosahuje 25 procent (zatímco na Everestu kolem 4 procent). 

Do Podolí se přistěhovala s manželem a dcerou před šesti lety.

Příprava expedice trvá rok, cíleně trénovat začíná Klára devět měsíců před odletem, ale i mezitím se neustále udržuje fit. Každý měsíc zvyšuje dávky, ve vrcholné fázi sportuje dvakrát denně tři hodiny a mezitím regeneruje. 

„Příprava je fyzicky srovnatelná s přípravou vrcholového sportovce, proto spolupracuji s dvěma trenéry z Dukly,“ popisuje Klára Kolouchová. 

Z Podolí, kde bydlí, to má do svahu nad Smíchovem kousek. „Líbí se mi, že za pár minut seběhnu k řece, a ať se dám doleva nebo doprava, užiju si dlouhý výběh, po cestě můžu odbočit do kopců nebo si tréninkově vyběhnout pár schodů a nahoru na Dobešku s vyhlídkou na Barrandovské skály, Pražský hrad a Vyšehrad. Tady si ráda dávám strečink. Vltava má pro mě neskutečné kouzlo.“

Dva rekordy za rok

Do Podolí se přistěhovala s manželem a dcerou před šesti lety. Narodila se tu a strávila tu léta dospívání a pár let, než odjela do Velké Británie. Po návratu hledala klidné bydlení blízko centra i přírody.

„Myslím, že v Praze není lepší místo k životu. Podolí si stále zachovává ráz rezidenční čtvrti, která se mění jen pozvolna. Může působit až zpátečnicky, ale mně se líbí, že tu všechno znám. Přímo pod domem máme kadeřnictví a úžasnou pizzerii Margheritu, naproti večerku a dole u vody kavárnu Periferie a restauraci Rest. Moc nevařím, tak jsme tu docela štamgasti,“ směje se Klára Kolouchová. 

Klára Kolouchová

(41 let)

Narodila se v Praze a vystudovala obchodní management na Anglo-American College v Praze. Pracovala jako PR manažerka pro zahraniční firmy, po studiu nastoupila do komunikační agentury Euro RSCG, která ji po třech letech vyslala do své londýnské centrály. Po dvou letech přešla na britské ministerstvo zdravotnictví. Po návratu do Čech pracovala jako komunikační specialistka ve firmě McKinsey & Company a v mediální agentuře Havas. Je vdaná, má dvě děti.

Letošní rok tu moc nepobyla, čtyři měsíce strávila na expedicích. Začátkem roku vylezla jako první česká horolezkyně na himálajskou Kančendžengu (8 586 metrů), třetí nejvyšší horu světa.

„To byla taková tréninková osmička před K2. Vrátila jsem se na dva týdny domů a vyrazila jsem na K2. Už jsem se o ni dvakrát pokoušela, ale nepřálo nám počasí.“ 

Tentokrát už to vyšlo. „Věděla jsem, že to musím zvládnout už kvůli dětem a manželovi, kteří mi umožnili si tento sen splnit. Při zlézání velehor vždycky hodně obětujete a záleží jen na vás, co vám za to ještě stojí. Fyzická kondice, materiální zajištění a dobré počasí jsou nezbytné, ale o úspěchu rozhoduje hlava. Vrchol K2 je špičatá hrana, asi 5–6 metrů pod ním jsem už věděla, že to dám. Nahoře jste ale vlastně teprve v půlce, musíte ještě bezpečně slézt dolů. V osmitisícové výšce je všechno intenzivní, vyhrocené, každý okamžik balancujete na hraně a musíte být pořád ve střehu. Soustředíte se na to, abyste neudělal žádnou chybu, na další krok, na dech. Při každé expedici v sobě objevím něco nového, posunu své limity dál a ještě dlouho po návratu si užívám euforické pocity. K2 bude dojíždět ještě dlouho,“ směje se Klára Kolouchová.

Podolí

  • Vilová čtvrť na pravém břehu Vltavy mezi Braníkem a Vyšehradem si zachovává zvláštní starosvětské kouzlo. Obec Podol poprvé zmiňuje zakládací listina královské kapituly na Vyšehradě z roku 1222. Pěstovalo se tu ovoce, zelenina a réva vinná.
  • Dominantu tvoří podolská porodnice, Ústav pro péči o matku a dítě. Podle podobného amerického zařízení ji v roce 1914 dokončil Rudolf Kříženecký. Ročně se tu narodí přes 5 tisíc dětí, nejvíc ze všech porodnic v Česku. Narodila se tu i Klára Kolouchová, obě její děti i její maminka.
  • V letech 1925–1929 vznikla další ikonická stavba - Podolská vodárna, která zásobovala pitnou vodou celou Prahu, ale od roku 2003 slouží jen jako záložní zdroj.
  • Zvlněná střecha plaveckého stadionu Podolí připomíná vlnu a harmonicky zapadá do okolí. Bazén vznikl na místě zrušeného vápencového lomu a skládky stavebního odpadu a slavnostně byl otevřen roku 1965. Navrhl jej architekt Richard Podzemný. Od 80. let je areál propojený potrubím s Českou televizí na Kavčích horách – studená voda se využívá ke klimatizaci studií a teplá pro vyhřívání bazénů.
Autor:
  • Nejčtenější

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Jak v panelákovém bytě 3 + 1 vytvořit třígenerační bydlení. Inspirujte se

22. března 2024

I v panelákovém bytě lze pro jeho obyvatele vytvořit soukromí. Přesto následující zakázka byla pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům na magickém místě Jizerských hor je stabilní a bezpečný i díky konstrukci

21. března 2024

Tak osamělý, jak je to jen možné, a tak společenský, jak je to nutné. Přesně takový je dům v...

Generátor od souseda řve celý den. On si vyrábí elektřinu a my trpíme

22. března 2024

Premium Bydlím s rodinou v menší obci v rodinném domě. Soused začal v poslední době používat velmi hlučný...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší čas na pořízení chaty či chalupy je teď. Co je v Česku na prodej

26. března 2024

Chaty a chalupy obklopené přírodou a vzrostlými stromy jsou v nabídkách realitních kanceláří stále...

Z ostudného vstupu a nevyhovující koupelny je teď pýcha domu

28. března 2024

Občas je nutné předělat jen část domu, důvody bývají různé. Někdy finanční, často se řeší jen...

Koupili rozpadlý zámek Hošťálkovy. I přes tragédii mu vracejí barokní krásu

28. března 2024

Jako mnoho jiných památek u nás měl i zámek Hošťálkovy v Moravskoslezském kraji to štěstí, že se ho...

Starou lesní chatu nahradila nová, má půvab a nabízí i teplo domova

27. března 2024

Lesní chatu k demolici nedaleko Prahy měla nahradit nová, regulace však byly jasné: plocha musí být...

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...