gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.10.2019 V muzice i focení jsem naprostý samouk (Monika Vodičková)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Norbi Kovács je předním kytaristou uznávaným hlavně díky stylu nazvaným fingerpicking. V posledních letech se čím dál více objevuje také v roli fotografa. A černobílé fotky ho baví nejvíc. 
Jako malý vyrůstal ve slovenském městečku Šahy v levickém okrese, které se nachází se na slovensko - maďarském pomezí. Asi proto bylo dané, že poslouchal také hodně maďarských kapel, a nejen u nich se soustředil na kytaristy. Když povyrostl a šel studovat strojařinu, tak to už věděl, že chce určitě mít něco společného s muzikou. S klukama tehdy dávali dohromady kapelu a kromě kvalitní muziky Erica Claptona nebo Pink Floyd to pro něj byla i dobrá škola. Hráli třeba od devíti do čtyř do rána. Bylo to drsné a taková akce, tehdy klasická zábava v zakouřeném prostředí s několika hodinami muziky, byla druhý den vykoupena únavou a slušnými bolestmi hlavy. „Vlastně dodnes nevím, proč jsem si strojařinu vybral. Ale muzika mi byla souzena od útlého mládí,“ říká Norbi Kovács.
Norbi Kovács
Norbi Kovács
archiv autorky
Na vojně se seznámil s klukem, který ho vlastně nalákal do Prahy. Rozhodoval pornmobilese, byla tady také možnost jít hrát na západ po barech. A Praha vyhrála. Hned začal hrát v různých skupinách a přihlásil se do rockové kytarové školy v Klubu Mlejn, kde začal působit jako lektor a to celých osm let. „To bylo pro mne dobré období, měl jsem jednak šikovné žáky a také se seznámil s hodně lidmi, jak jinak než z hudební branže. Byli to muzikanti, ale také jsem získal hodně kontaktů,“ dodává.
V té době začalo jeho působení ve skupině Lokomotiva. Hrála rock and roll a po několik let doprovázela po celé republice vystoupení Miloslava Šimka. „Letos je to už pětadvacet let, co Lokomotiva jede. A stále plnou parou vpřed,“ uvádí Norbi. Díky hraní s Radůzou se seznámil s violoncelistou Olinem Nejezchlebou. „Občas jsem ho předtím vídal na nějakých hraních a říkal jsem si, co je to za šílence,“ říká s úsměvem. A na jedné dobročinné akci, kam ho pozvali na hraní, poznal Ivana Hlase. Sedli si hned napoprvé, z původně plánovaných dvou věcí hráli společně přes hodinu. Nejdříve vznikla kapela Růžové brejle a hned natočili desku. Ale vývoj ukázal, že bude lepší hrát v triu Hlas, Kovács a Nejezchleba. A tak začalo Norbiho působení v Ivan Hlas trio, se kterým už koncertuje šestnáct let. „Celoročně jezdíme hlavně kluby a funguje to bezvadně,“ dodává. Koncertuje také sám a dnes je předním kytaristou uznávaným hlavně díky stylu zvaným fingerpicking.
Jeho jméno je tedy nejčastěji spojováno s muzikou, ale v posledních letech se čím dál více objevuje také v roli fotografa.
„Mně se dost líbily černobílé filmy, Hitchcock a Fellini jsou mí oblíbenci,“ vysvětluje. Nejdříve si pořídil zrcadlovku vlastně kvůli rodině, aby mohl fotit své děti. Focení ho začalo bavit, hlavně kouzlo světla. A stejně jako v muzice, i tady je naprostý samouk. „Fotím pocitově, na začátku jsem třeba vůbec nevěděl co je clona. Jednou jsem se takhle v Balbínce zeptal fotografky Áji Dvořáčkové, co to tedy vlastně je a jí to hodně rozesmálo,“ dodává. A právě jedna z jeho prvních větších výstav byla společně s Ájou, fotky muzikantů, převážně přátel. Jeho snímky jsou vlastně postřehy z cest, baví ho na cestách fotit a zachycovat právě daný okamžik. Černobílé fotky ho baví nejvíc. Vzpomíná na focení výročí Divadla Járy Cimrmana. „V Žižkovském divadle jsem byl s Ivanem Hlasem a díky Janu Kašparovi jsem se dostal do šatny, kde se herci převlíkali a upravovali. Klepaly se mi ruce, už ten samotný fakt, že tam vůbec můžu být, byl pro mne velký zážitek a pocta,“ uvádí. Fotky pro své výstavy vybírá sám a poslední dobou preferuje velké formáty.
S jeho hudební tvorbou se můžete setkat také v rozhlase, díky audioknihám nebo ve filmu. Jeho muzika doprovází nový film Dana Svátka a nyní dokončuje muziku pro dokument Olgy Špátové. „Není to naše první spolupráce a na jejím novém připravovaném dokumentu o skautech se podílím moc rád,“ uzavírá Norbi Kovács.

Sdílet na...
Kam dál?

» Kolínský ostrov 2012 (Honza Roth)

» Deska jako malina (Miloš Keller)

» Tento víkend v Zelenáčově šopě (Zelenáčova Šopa)

» Fotostřípky z Porty v Řevnicích (Renata Králová)

» Letní festival Šídlovák Oupn Ér se blíží (Marta Burešová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib