Hlavní obsah

Přivedl ho Jágr, vše přervala smrt. Bek zemřel v 29 letech. Na léčbu přispívali hráči i kluby

Praha

Rval se, nevzdával to, svůj statečný boj se zákeřnou rakovinou však prohrál. V pouhých 29 letech se zastavila životní pouť bývalého obránce Kladna Samvela Mnacjana. „Bojoval až do konce tak, jako to dělal na ledě. Byl jsi mojí největší motivací a jsi jí doteď," loučil se s mladým hokejistou jeho bývalý spoluhráč ze středočeského klubu Michal Gutwald.

Foto: Sport.cz

Bývalý kladenský hokejista Samvel Mnacjan zemřel v 29 letech na rakovinu

Článek

Čeští fanoušci si jméno ruského beka asi tolik nevybaví. Samvel Mnacjan strávil v dresu středočeského klubu sezonu 2010/2011, v extralize si zahrál sedm zápasů a tři další přidal v barážových bitvách. Řadu duelů však odehrál v kladenské juniorce.

Jeho další kroky zamířily domů, kde v rámci KHL oblékal dres Astany, Nižměkamsku a Vladivostoku. Jeho poslední štací měl být Novosibirsk, krutá nemoc však veškeré plány přervala.

Mnacjan se o svém onemocnění dozvěděl v létě minulého roku. Hokejista trpěl nesnesitelnými bolestmi hlavy a zad. Následná vyšetření, která podstoupil, odhalila rozsáhlé nádory a metastázy, které zasáhly ledviny a močové cesty. Rodák z Omsku s agresivní rakovinou následně bojoval na klinikách v Rusku i v Německu.

„Lékaři jsou překvapeni, jak je Samvel pozitivní. Bude bojovat a je odhodlán vrátit se k vrcholovému sportu," říkal ruským médiím hráčův agent Šumi Babajev. Ani to bohužel nestačilo.

Rakovina kvůli hokeji?

Krutou ironií osudu se nádory objevily v místech, kam dostal hokejista v jednom z předchozích zápasů tvrdý úder. Zda však tento incident souvisí s pozdějším propuknutím rakoviny, není jasné.

Na finančně velmi náročné operaci se podle informací webu hokej.cz finančně podílely nejen kluby, v jejichž dresu Mnacjan hrával, ale i někteří hokejisté. "V nejbližších třech měsících bude stát 130 tisíc eur. Děkujeme Sibiru Novosibirsk, klub svému hráči velmi pomáhá, stejně tak i všem ostatním, kteří chtějí přispět. Jsou to velké částky, budeme vděčni za jakoukoli pomoc od kohokoli, kdo není lhostejný," psal v minulosti hráčův agent Šumi Babajev.

S nemocí bojujícího hokejistu podpořila řada hvězd, mezi nimi i jeho slavný krajan Alexander Radulov. „Samveli, jsme s tebou. Víme, že to zvládneš a uzdravíš se! Myslíme na tebe," vzkazoval hvězdný útočník Dallasu.

Na působení ruského beka v české nejvyšší soutěži přitom měl velkou zásluhu i současný majitel kladenského klubu Jaromír Jágr, který v té době hájil barvy Omsku a Mnacjana doporučil jako mladého a perspektivního hráče.

„Na svého bývalého spoluhráče zavzpomínal na sociálních sítích i další bývalý kladenský hokejista Michal Gutwald. „Nejsilnější kluk, s kterým jsem kdy hrál, dnes prohrál bitvu s rakovinou. Vím, že bojoval až do úplného konce tak, jak to vždy dělal na ledě. Byl pro mě obrovskou motivací už v juniorech a je jí dál. Prosím věnujte mu vzpomínku," psal na sociálních sítích hokejista, který s Mcacjanem hrál v kladenské juniorce.

„Je to obrovská ztráta pro naši hokejovou rodinu. Opustil nás skvělý člověk a dobrý kamarád. Byl to pravý chlap s velkou duší a dobrým srdcem. Vždycky si tě takhle budeme pamatovat," připojil se k soustrastným prohlášením hráčův agent Babajev a řada dalších.

Novosibirsk, za který měl Mnacjan v minulé sezoně nastupovat, se rozhodl hráčovu památku uctít. Hokejisté Sibiru do pondělního utkání KHL proti moskevskému Dynamu nastoupili v dresech s nášivkou portrétu omského rodáka.

Reklama

Související témata: