Novinka v trenérské škole: Hokejisté se učí s basketbalisty

Foto: Vladimír Krampol

Naplno se rozběhla trenérská škola licence A, kterou pořádá Český hokej ve spolupráci s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Letošní ročník se poprvé v historii otevřel pro společné studium nejen hokejových trenérů, ale i trenérů basketbalu.

Garantem pro výuku hokejové specializace je PhDr. Zdeněk Vojta. „Hokej i basketbal mají hodně společného. S trochou nadsázky lze říci, že basket je hokej bez hokejek,“ usmívá se Vojta a dodává: „Zcela vážně musím říci, že oba sporty jsou dovednostně náročné, tvrdé jak na hřišti, tak v přípravě.“

„A když k tomu přidáme úspěch basketbalistů na posledním světovém šampionátu, je zřejmé, že jsme se vydali správným směrem a můžeme se vzájemně obohatit,“ zmiňuje senzační šesté místo české reprezentace na letošním MS v Číně.

Z hokejových osobností se cestou nejvyššího trenérského vzdělání i letos vydaly zajímávé osobnosti naší hokejové historie. „Namátkou vyjmenuji Jiřího Šlégra, Davida Moravce, Romana Čechmánka nebo Františka Ptáčka. Ve čtyřicetičlenném kolektivu studentů má hokej 25 míst a basketbal 15,“ doplňuje Zdeněk Vojta tím, že garantem vzdělávání pro basketbalisty je Michal Ježdík.

Studenty jsme zastihli při výuce předmětu u hokejistů ne příliš populárního – anatomie. V rámci studia musí trenéři absolvovat minimálně dvě zahraniční stáže a v rámci praxe budou navštěvovat tréninky druhého sportu. Znamená to tedy, že basketbalisté se zúčastní tréninků hokeje a naopak. Poznatky budou vzájemně konzultovat.

Novinkou je prostupnost bakalářského studia a trenérské školy, což v praxi znamená, že trenéři mohou zakončit trenérskou školu s titulem Bc. Garantem obecné části výuky je doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D., který je mimo jiné i členem trenérské komise Českého hokeje a trenérsko-metodické sekce Českého olympijského výboru.

Foto: Vladimír Krampol

Foto: Vladimír Krampol

Foto: Vladimír Krampol

Foto: Vladimír Krampol

Foto: Vladimír Krampol

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz