Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Zachraňte planetu, snězte své děti, křičela žena na demokratku. Vše prý bylo promyšlené

Žena v USA navrhla, aby se klimatická krize vyřešila tím, že lidé začnou jíst své děti. foto: Printscreen Twitter

NEW YORK/PRAHA - Lidé v USA na sociálních sítích v posledních dnech řeší možnou konspirační teorii. Demokratickou členku Sněmovny reprezentantů Alexandrii Ocasio-Cortezovou totiž ve čtvrtek při setkání na radnici v New Yorku vyzvala aktivistka k vyřešení enviromentální krize tím, že lidé budou jíst své děti. Podle jedné verze mělo jít o komplot připravený kultem, který podporuje republikány.
  15:29

„Už tady dlouho kvůli klimatické krizi nebudeme. I kdybychom vybombardovali Rusko, bude pořád moc lidí, moc znečištění,“ zvolala neznámá žena na konci setkání demokratické kongresmanky Ocasio-Cortezové s občany na radnici v Queensu.

„Musíme začít jíst děti,“ dodala přesvědčeně a sundala si bundu, pod níž měla triko s nápisem „Zachraňte planetu, snězte děti“.

OneofOcasio-Cortez's constituentslosesher mind overclimatechangeduringAOC's townhall, claimsweonlyhavea fewmonthsleft: "Wegotto start eatingbabies! Wedon't haveenoughtime! ... Wehaveto getridofthebabies! ... Weneedto eatthebabies!" pic.twitter.com/uVmOnboluI

— Ryan Saavedra(@RealSaavedra) 3. října 2019

Několik lidí z publika si ženu natočilo a bizarní vystoupení se rychle dostalo do centra pozornosti na sociálních sítích včetně Twitteru, kde byla debata nejostřejší. Na video reagoval i prezident Donlad Trump a jeho syn, podle nichž šlo o jednoznačný příklad klimatické hysterie.

Mladá hvězda demokratů Ocasio-Cortezová se nejprve ženy zastávala s tím, že jde možná o duševně narušenou osobu a postavila se proti tvrzení Donalda Trumpa a jeho syna. 

Demokratka prezidenta a jeho syna kritizovala s tím, že není nutné se ženě vysmívat nebo z incidentu dělat divadlo. 

Nyní to však vypadá, že šlo o pečlivě připravený plán podivné pravicové organizace LaRouche PAC, jejímž cílem bylo mladou kongresmanku zesměšnit. Skupina se totiž ve čtvrtek v noci se na twitterovém účtu založeném konspiračním teoretikem Lyndonem LaRouchem přiznala, že za celou scénkou na radnici stojí a žena, která křičela, že je potřeba jíst děti, má být součástí této organizace.

Trump už připravuje námitku proti ústavní žalobě. Demokratům se to vymstí u voleb, řekl prezident

Podle historika Matthewa Sweeta, který pravicovou organizaci zkoumá, byl výlev na setkání promyšlený a jde o vyzkoušenou taktiku této skupiny. 

„Dělají to od sedmdesátých let. Jde o jednoduchou strategii. Někdo jde na politické setkání, vytvoří tam pozdvižení, ale mnohem důležitější je, že vytvoří jakýsi druh chaosu,“ vysvětlil pro deník The Washington Post Sweet, jehož kniha Operation Chaos mapuje historii této podivné skupiny.

LaRouche PAC popisuje jako „bizarní politický kult“, který až do své smrti  letos v únoru vedl Lyndon LaRouche starší. Ten mimo jiné zkoušel osmkrát kandidovat na prezidenta a vytvořil celosvětové hnutí založené na konspiračních teoriích, rasismu, homofobii a antisemitismu. Skupina nedávno vyjádřila podporu Donaldu Trumpovi.

Ocazio-Cortezová, která se ženy zprvu zastávala, později na Twitteru uvedla, že ví, že šlo o Trumpovu podporovatelku, což ovšem podle ní nevylučuje, že šlo o duševně narušeného člověka. Hnutí LaRouche PAC na žádosti amerických médií o komentář k události následně nereagovalo.

Historik Matthew Sweet ženu z videa nikdy neviděl, ale na stránkách skupiny se ve středu objevila fotka (která nyní již není dostupná), na níž byla žena velice podobná právě aktivistce ze čtvrtečního setkání. 

Zda šlo skutečně o pokus zdiskreditovat demokratickou kongresmanku zatím ale není jasné. Konkrétní účel svého jednání totiž skupina LaRouche PAC nesdělila.

Autoři: