Hlavní obsah

Atletická rekordmanka obohatila sportující matky

Dauhá

Jediný atlet na světě smí říct, že vyhrál mistrovství světa víckrát než Usain Bolt. Americká sprinterka Allyson Felixová si může doma v Kalifornii vedle sebe vystavit už třináct zlatých medailí! Z Dauhá si veze dvě štafetové.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Allyson Felixová v rozběhu čtvrtkařské štafety na mistrovství světa v Dauhá.

Článek

Na rekordní bilanci Felixová má klíčový podíl šířka jejího sprinterského záběru. K triumfům pomáhala americkým štafetám na 4x100 i 4x400 m, letos ji přišlo vhod i zařazení smíšeného závodu. I kdyby se však Felixové počítaly jen individuální počiny, čtyři zlaté z MS a další z olympiády z ní činí jednu z nejlepších sprinterek historie.

Jenže zásluhy Felixové přesahují atletický ovál. Svojí odvahou pomohla vydobýt lepší podmínky pro řadu sportovkyň, které se rozhodly pro mateřství. Svůj souboj s jedním z největších výrobců sportovního oblečení a obuvi popsala na stránkách listu New York Times.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Getting Cammy use to this track life! 📸: @supermanferg

Příspěvek sdílený Allyson Felix (@af85),Říj 3, 2019 v 10:01 PDT

Felixová vylíčila praxi, jak firmy přistupují ke sportovkyním, které se rozhodnou otěhotnět, a dočkala se značné podpory od dalších zejména amerických sportovkyň. Firma Nike ji sponzorovala v letech 2000 až 2017.

„A já se rozhodla mít rodinu s vědomím, že těhotenství je v mém oboru polibkem smrti,“ vylíčila Felixová, které se po rizikovém těhotenství narodila ve 32. týdnu císařským řezem dcera Camryn.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Smíšená štafeta USA na 4x400 m (zleva) Courtney Okolová, Michael Cherry, Wilbert London a Allyson Felixová slaví světový titul i rekord.

Podle Američanky sponzoři nepřímo nutí atletky k tomu, aby těhotenství odkládaly na co nejpozději, případně se vracely ke sportu co nejdříve po porodu.

„Firmy se navenek prezentují, jak oceňují sportovkyně, které se rozhodnou být matkami, ale ve skutečnosti jim snižují sponzorské peníze. Při jednání o novém kontraktu mi nabídli 70 procent stávající částky,“ popsala Felixová, která nabídku odmítla a od Nike odešla.

Matky v Dauhá zářily

Poté, co třiatřicetiletá Američanka svoji kauzu zveřejnila, přišla řada velkých firem včetně Nike se závazkem, že budou více podporovat sportovkyně, které se rozhodnou pro mateřskou přestávku a nebudou jim snižovat sponzorské příspěvky.

A nejen Felixová zatím dokazuje, že mateřství není pro sprinterky žádná překážka k získávání dalších triumfů. Vždyť stovku vyhrála v Dauhá matka dvouletého Zyona Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, vítězka stovky překážek Nia Aliová už má dokonce dvě děti.

Reklama