Máte právo žádat po Trumpovi daňová přiznání za posledních osm let, potvrdil soud v New Yorku

Newyorský soud v pondělí odmítl stížnost Bílého domu na žádost soudu nižší instance o předložení daňových přiznání prezidenta Donalda Trumpa za posledních osm let. Oznámila to agentura AP. Přiznání měla posloužit jako důkaz, že Trump si zaplatil mlčení dvou žen, s nimiž měl údajně mimomanželský poměr. Odvolací soud ale následně vydání daňových přiznání pozastavil, dokud celou věc nepřezkoumá. Vyhověl tak prezidentovým právníkům.

New York (Aktualizováno: 21:44 7. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Aféra s pletkami nynějšího amerického prezidenta s pornohvězdou Stormy Daniels a modelkou Karen McDougalovou z let 2006 a 2007 poznamenala podstatou část působení Donalda Trumpa v Bílém domě.

Prezident mimomanželské poměry popírá, přestože jeho tehdejší právník Michael Cohen oběma ženám ve volebním roce 2016 vyplatil vysoké částky - Stormy Daniels dostala 130 tisíc dolarů, tedy tři miliony korun, McDougalová ještě o 20 tisíc dolarů víc. Podle Trumpa ovšem Cohen jednal o své vlastní vůli.

Demokratická opozice Trumpa viní, že porušil pravidla financování volební kampaně, protože částky vyplatil s cílem zvýšit své šance na volební úspěch. V takovém případě ale měly být transparentně deklarovány jako volební výdaj, což se nestalo. Důkaz by podle demokratických politiků měl být obsažen v Trumpových daňových přiznáních.

Trump podá proti impeachmentu formální námitku. ‚Demokraté za ústavní žalobu zaplatí u voleb,‘ uvedl

Číst článek

Trump svá daňová přiznání dlouhodobě odmítá zveřejnit, přestože od dob Richarda Nixona to udělali všichni prezidenti USA.

O zveřejnění daňových přiznání opakovaně žádá Kongres, žaloby požadující jejich vydání byly podány i na úrovni států New York a Kalifornie.

Kalifornský soud minulý týden žádosti prezidentských advokátů vyhověl a zveřejnění Trumpových daňových přiznání zablokoval. Soudce v Sacramentu souhlasil s argumentem, že prezidenta během výkonu jeho funkce nelze trestně stíhat ani vyšetřovat. Soudce rovněž uvedl, že příslušný zákon, na který se Trumpovi kritici odvolávají, pravděpodobně porušuje americkou ústavu.

Soud v New Yorku ale dnes rozhodl opačně. Podle soudce Victora Marrera by souhlas s Trumpovým odmítavým stanoviskem znamenal „kategorické a neohraničené potvrzení prezidentské imunity před soudní procedurou. Proto prý prezidentově stížnosti nemůže vyhovět.

Advokáti Bílého domu se na místě odvolali a odvolací soud rozhodnutí federálního soudce dočasně pozastavil s tím, že musí verdikt přezkoumat.

Radikálně levicoví demokraté selhávají na všech frontách, napsal Trump na twitteru s tím, že právě z toho důvodu tlačí město New York a tamní prokuraturu, aby dostala prezidenta Trumpa. Něco podobného se žádnému prezidentovi předtím nikdy nedělo, dodal šéf Bílého domu. Prezidentovi právníci tvrdí, že vyšetřování, které vede newyorský prokurátor Cyrus Vance, který je demokrat, je politicky motivované.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme