Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

České hvězdy zvládly začátek a pojedou semifinále MS

Ideální vstup do slalomářského MS má za sebou kanoistka Tereza Fišerová. Ve španělském Seu d'Urgell postoupila osmým časem z kvalifikace do semifinále. Do semifinále postoupili také kajakáři Vít Přindiš a Jiří Prskavec, odpoledne je doplnili na druhý pokus Vavřinec Hradilek a Eva Říhová. Neuspěla pouze Kateřina Havlíčková.

Kanoistka Tereza Fišerová
zdroj: ČTK/PA autor: Bradley Collyer

"Jestli je pro mě kvalifikace formalitou? Snažím se to tak brát, protože pak mám o jednu nervózní jízdu méně. Pro mě je lepší, když si říkám, že kvalifikaci prostě sjedu tak, abych si udržela dobrou pozici do semifinále, a většinou to tak funguje," řekla Fišerová, která na olympijském kanálu obhajuje bronzovou medaili z loňského MS.

"Na některých místech je (kanál) hodně úzký. A občas se stane, že člověk bouchne zadní částí lodi do břehu, což může vyvádět z ideální stopy. Ale měli jsme tu soustředění, tak jsem usilovně pracovala, aby se to změnilo, což se docela podařilo. Když jsem cestovala na šampionát, už jsem byla přesvědčená, že jde o nejlepší kanál, na němž se může jet," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Pět z šesti českých slalomářů postoupilo do semifinále MS

Fišerová má za sebou již tři světové šampionáty, letošní je ale specifický. Bojuje se i o účastnická místa na olympijských hrách v Tokiu, kde se singkanoistky za rok poprvé představí. "Mám to v hlavě. Na olympiádu chce každý sportovec, to by přece lhal, kdyby tvrdil opak. Nechci se ale bojem o Tokio nervovat. Kdybych nosila v hlavě, že jedu o medaili z mistrovství světa a ještě místo na olympiádě, nešlo by o dobrou kombinaci," konstatovala.

Na MS je ve hře jedenáct účastnických míst, která se budou rozdělovat pro země. Národní kvalifikace budou následovat až v příští sezoně. Ve Španělsku si Fišerová jako cíl stanovila umístění do třetího místa. "Předsevzala jsem si, že pokud se mi to povede, odměním se večeří v dobré restauraci. A na větší cíl v podobě Tokia nemyslím," řekla Fišerová.

Ze silné reprezentační skupiny kajakářů začal nejlépe Přindiš, který byl čtvrtý. "Vytýčil jsem si cíl sjet to první jízdou do třicítky, což se mi podařilo. Ne, že by mi bylo jedno, jak jsem dopadl, protože v neděli se startuje hodně brzy ráno, takže jsem doufal, že budu trošku výš, abych měl lepší výchozí pozici," řekl Přindiš.

Spokojený byl i Prskavec, který skončil hned za Přindišem. "V kvalifikaci člověk nechce hlavně udělat zbytečnou chybu. V prvních brankách mi to úplně nejelo. Pak jsem střed zajel výborně, bez problémů a věděl jsem, že mám najeto, tak přišla druhá chybička, když jsem chtěl jet dole přímo a otočil jsem erku. Celkově nemůžu být nespokojený. Forma je, uvidíme, jak to půjde dál," řekl.

Do opravy musel jen Hradilek, který hned na začátku první kvalifikační jízdy dostal padesátisekundovou penalizaci za nesprávné projetí branky. Druhé kolo ale zvládl bez chyby, i když v cíli u jeho jména opět dlouho svítila hvězdička a rozhodčí řešili jeho možný kontakt s brankou. Penalizaci ale tentokrát nedostal.

"Já jsem byl celkem v klidu, protože jsem věděl, že když pojedu průměrnou jízdu, tak to zvládnu, protože se mi jezdí docela dobře a mám formu. Samozřejmě druhá jízda není nikdy snadná, protože člověk nechce udělat chybu a nemůže se odvázat. Bylo by smutné končit po dvou jízdách," uvedl Hradilek.

Přindiš i Prskavec si pochvalovali, že v neděli půjdou na start až v závěru semifinálového bloku. "Nejsem ranní ptáče, po ránu je tady navíc chladno, a když tu jste na osmou, chce to mít bundu a mikinu," řekl Přindiš. "Celkově trvá to semifinále hodinu a půl, což je z hlediska spánku docela dobrý rozdíl," souhlasil Prskavec.

Hradilka brzký začátek nezneklidňuje. "Já se na neděli opravdu hodně těším. Pojedu mezi prvními, ale to není problém. Jen tu bývá dost zima, ale vezmu si dlouhou bundu," řekl dvaatřicetiletý stříbrný olympijský medailista z Londýna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články