Černá komedie Bonga Joon-hoa a jihokorejský kandidát na Oscara překvapuje svět. Po květnové premiéře v Cannes urazil snímek kus cesty a stal se hitem.

Hlavní roli ztvárnil Joaquin Phoenix
Jak se rodí zlo. Joker představuje strhující podívanou i sociální podobenství

Oslovuje diváky originální kombinací prvků komedie, noiru a satiry, ve Francii je s více než 1,6 miliony návštěvníků nejúspěšnějším držitelem Zlaté palmy z Cannes za posledních 15 let. Vyhrál i diváckou cenu v Torontu. Ostatně tři naše vyprodané předpremiéry v rámci karlovarských ozvěn v létě ukázaly, že si Parazit získal i domácí publikum.

Černá komedie Parazit.Zdroj: Aerofilms

Mix žánrů

Bong Joon-ho, který je i spoluautorem scénáře, našel netradiční klíč k tradičnímu žánru. Příběh chudé rodiny, jíž se rafinovaně podaří infiltrovat do domu a života bohatého byznysmena, by v jiném podání nejspíš působil jako banální sociální drama.

Invenční jihokorejský filmař si ale rád hraje a mixuje žánry. Prokázal to už v povídkovém filmu Tokio!, thrilleru Mutant či křehkém snímku Okja, jenž natočil pro Netflix a který sklidil ohlas v Cannes přede dvěma lety.

Film Nory Fingscheidt Narušitel systému
Narušitel systému aneb Jak se dělá film o naštvané holčičce

Hrdinové z Parazita vyhlížejí jako normální chudá rodinka. Opak je ale pravdou, tahle čtyřka je všemi mastmi mazaná a bez skrupulí. Bydlí v suterénu, úklid řeší otevřením okna při deratizaci ulice, čímž „vyčistí“ i svou domácnost, wi-fi chytá u stropu přes okolní byty. Ukázkoví parazité. Když se syn uchytí v bohaté rodině jako učitel angličtiny, vsadí vše na jednu kartu.

Není co ztratit

Postupně se do rodiny vetřou v různých službách všichni čtyři, aniž by mladičká paní domu tušila, že je mezi nimi spojitost. A jako správní parazité začnou své hostitele vysávat. Riskují čím dál více, ale koneckonců nemají co ztratit.

Černá komedie Parazit.Zdroj: Aerofilms

Bong Joon-Ho je důmyslným vypravěčem. Střídá různé žánry, od lehké komedie až po akční a krimi momenty, zkušeně graduje vyprávění. Nechá diváka s potěšením smát, aby mu vzápětí připravil hororovou podívanou. To vše ve svižném tempu, jež vás nenechá vydechnout.

Antalogie města duchů
Duchařina, buřiči i hledači lásky. Be2Can začíná už ve středu

Vizuální nálada se podobá tu noiru, jindy nevinné rodinné idylce. Hraje si se světlem v zákoutích luxusní vily i ponurostí slumů nejspodnějších pater společnosti, v nichž se za deště odehraje jedna ze zběsilých scén s rozměry takřka apokalyptickými.

Parazit je brilantní film. Je originálním komentářem k sociálním rozdílům (nejen) v jihokorejské společnosti i k chování a etice obou tříd, ale jeho autor nás jím nijak nedrásá. Nechává ho rafinovaně číhat ve vrstvách promyšleného a vtipného žánrového koktejlu, jemuž dokonale slouží i herecká sestava s Kang-ho Songem v čele.