Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diabetiky ohrožují srdeční choroby, lékař přidal radu na zpomalení cukrovky

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
8. října 2019
06:10

Devět z deseti diabetiků má cukrovku 2. typu. „Zrada je v tom taková, že mnohdy je diabetes 2. typu zjištěn náhodně, tzn. v rámci náhodných odběrů krve u praktického lékaře,“ řekl v Epicentru internista III. kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Milan Flekač. Mluvil i o tom, proč v Česku lidí s tímto onemocněním přibývá a jak lze postup cukrovky zastavit nebo výrazně zpomalit.

„Takové ty stavy, kdy už je ten krevní cukr hodně vysoký a teprve potom se projevuje, ty nejsou tak časté,“ vysvětlil lékař. Mezi klasické příznaky diabetu patří velká žízeň, časté močení, hubnutí, slabost, malá výkonnost a „zvadlost“.

„Ty orgány a tkáně jsou ale poškozovány už u mnohem nižších hodnot krevního cukru. Takže samozřejmě velmi důležitá je prevence, tedy pravidelné vyšetření u praktických lékařů,“ zdůraznil Flekač.

Internista Milan Flekač ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 7.10.2019. Internista Milan Flekač ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 7.10.2019. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Lidé by měli být také dostatečně informovaní. „Kdo měl v rodině příslušníka, který měl diabetes 2. typu, třeba ve vyšším věku, tak je logicky vystaven většímu riziku,“ řekl odborník. Podle něj by také na sebe lidé měli být přísnější jak v dietním smyslu, tak i v pravidelné pohybové aktivitě.

Epidemie cukrovky v Česku

Počet diabetiků v Česku stále stoupá a už atakuje milionovou hranici. Sama choroba by nebyla tak nebezpečná, pokud by s ní nebyla spojena další a poměrně závažná rizika.

„Je to chronicky zvýšená hladina krevního cukru, která pak má vliv z dlouhodobého hlediska na řadu orgánů, které poškozuje, pokud není správně léčena,“ upřesnil internista. Nemoc postihuje nervy, oči, ledviny, cévy, ale způsobuje i kardiovaskulární onemocnění, jako je mrtvice, infarkt a podobně.

Nemoci spojené s cukrovkou Nemoci spojené s cukrovkou | Infografika Blesk

Na farmakologickém trhu jsou už dostupné nové léky, které se nezaměřují jen na udržování správné hladiny krevního cukru, ale přispívají i k ochraně srdce a cév. „Kromě toho chrání také ledviny a dokáží snížit mortalitu z kardiovaskulárních příčin,“ doplnil Milan Flekač.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa