Letiště Karla Gotta? Schwarzenberg zuřil. A od Klause ml. napsali: Ale pane kníže...

08.10.2019 7:54

Člen hnutí Trikolóra Tomáš Grygar podpořil petici za přejmenování pražského letiště. To rozčílilo čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, jenž k této petiční aktivitě uvedl, že jde především o trapnou pomstu obou Klausů našemu prvnímu českému prezidentovi. Nyní přišla z Trikolóry odpověď.

Letiště Karla Gotta? Schwarzenberg zuřil. A od Klause ml. napsali: Ale pane kníže...
Foto: hns
Popisek: Karel Gott již není mezi námi, ilustrační koláž

„Jde především o trapnou pomstu obou Klausů našemu prvnímu českému prezidentovi,“ reagoval Karel Schwarzenberg na iniciativu člena Trikolóry ohledně přejmenování Letiště Václava Havla po smrti populárního českého zpěváka Karla Gotta. 

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí

„Lidé se nás ptají na trapný útok Karla Schwarzenberga, který se šířil o víkendu na sociálních sítích. Ani Václav Klaus ml., ani Trikolóra neřekli o letišti a Václavu Havlovi ani slovo. Na rozdíl od jiných neděláme z pohřbu Karla Gotta politiku, ani se nevěnujeme hudební kritice (jako jiní) ve chvíli, kdy to je absolutně nevhodné,“ píše Trikolóra na svém facebookovém profilu.

A připojuje také slova svého předsedy Václava Klause ml., jež pronesl po Gottově úmrtí. „Karel Gott. Celý život poslouchám jinou hudbu. Tak jsem Karla Gotta poznal coby ředitel školy jeho dcer jako nesmírně skromného a milého člověka. Přestože byl megahvězdou mezinárodního formátu. Přes všechny režimy. A zasloužil si tou hvězdou být. R. I. P.“ napsal Klaus ml.

K tématu se již v minulých dnech vyjádřil advokát Zdeněk Koudelka. Ve svém blogu na Aktuálně.cz uvedl tři důvody, proč jeho petice vůbec neoslovuje, a zároveň vyvrátil slova Karla Schwarzenberga k této petiční aktivitě o tom, že „jde především o trapnou pomstu obou Klausů našemu prvnímu českému prezidentovi“.

Koudelka připomíná, že pojmenování veřejných prostranství a budov je věcí lidí, kteří v místě žijí. Sám je Moravan a název pražského letiště jej proto nezajímá. Další důvod, proč se petice netěší jeho podpoře, je fakt, že nefandí stěhování soch ani přejmenovávání budov a náměstí.

Za třetí pak zmiňuje, že název má být výstižný. Letiště v Praze se podle jeho slov vždy bude běžně nazývat Letiště Praha. Další názvy mají smysl, je-li v jednom městě více veřejných mezinárodních letišť. „Proto i název letiště v Ostravě jako Letiště Leoše Janáčka nemá informační hodnotu. Jsem rád, že letiště v Brně se nazývá jednoduše Letiště Brno,“ podotkl advokát.

Následně dodává, že každý může podepsat petici, jakou chce. V Trikolóře se prý nekontrolují členové, co si myslí o Václavu Havlovi, o Karlu Gottovi, či jak se mají jmenovat letiště a nádraží. To, že v reakci na tuto petiční aktivitu prohlásil Karel Schwarzenberg: „Jde především o trapnou pomstu obou Klausů našemu prvnímu českému prezidentovi,“ to podle Koudelky dokazuje, že svou politiku živí nenávistí.

„Nezaznamenal jsem po úmrtí Karla Gotta žádný výrok prezidenta Václava Klause a jeho syna Václava Klause ml., jak se má jmenovat pražské letiště. Když jsem slyšel tento Schwarzenbergův výrok, vzpomněl jsem si na jeho slova, že v každém národě se najde určité procento pitomců,“ uzavřel Koudelka, podle nějž si každý může posoudit, jak to vystihuje zmíněný útok na politické konkurenty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…