Hlavní obsah

K sedmdesátinám si dal Abarth speciální pětistovku

Novinky, fra

Je to sedmdesát let, co Karl Albert Abarth založil vlastní firmu, pojmenovanou po sobě. Tenhle bývalý motocyklový závodník chtěl dělat auta lepšími. Po sedmdesáti letech je tu pětistovka, která je určitě lepší než sériovka.

Abarth 695 70° AnniversarioVideo: Fiat

 
Článek

Abarth koupil zkrachovalou značku Cisitalia a začal nejdřív dělat nové výfuky a pak upravovat celá auta. V sedmdesátých letech už firma měla takový věhlas a sportovní úspěchy, že ji Fiat převzal a Abarth začal upravovat auta jako dvorní „ladič“.

A že to Abarth umí, je známo po celém světě a můžeme se o tom přesvědčovat dnes a denně, když vozy se škorpionem ve znaku bývaly u některých modelů žádanější než standardní verze. Samozřejmě že krásná pětistovka to není, ale i tady je o upravené verze zájem.

Aerodynamika především

Abarth 695 70° Anniversario je autíčko, které vychází z již vyráběné verze Abarth 695. Přesto je to unikát. Tak například křídlo nad zadním oknem je nastavitelné do dvanácti poloh, když v největším sklonu dokáže při 200 km/h přidat na zadní nápravu sílu 420 kg.

Foto: Fiat

Podívejte se na tvar aerodynamické proudnice

Foto: Fiat

je to pekelně rychlý stroj

Pak je tu přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.4 T-Jet. Jeho výkon je 132 kW (180 koní) a točivý moment dosahuje 250 N.m. Maximální rychlost je 225 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne za 6,7 s. Zajímavý je ale i výfuk. Jmenuje se Record Monza Active a jde o tlačítkem ovládaný systém, který v režimu Sport nejen umocní zvuk, ale také zvýší výkon agregátu a systém i přitvrdí řízení. Auto pak má také nové brzdy s čtyřpístkovými třmeny. Kotouče vepředu mají průměr 305 mm, vzadu 240 mm.

Test Suzuki Swift Sport: Stále nadšený, moderní doba si už ale ukusuje

Testy

Interiér je kompletně nečalouněný a sedadla jsou také nová – jde o speciální sedačky Sabelt Tricolore. Na přístrojovce je pak plaketa, která ukazuje, o který vůz z 1949kusové série jde.

Zájemci se mohou hlásit u svého dealera Abarthu. Cena je v přepočtu 895 000 Kč, ta česká ještě nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám