Jde o kategorii 17 a 18letých kluků, přičemž ti, kteří jsou v kategorii prvním rokem, bývají na nejvýznamnějších závodech hodnoceni ve zvláštní kategorii „mladíků“.

Hlavní domácí soutěží pro juniory je český pohár, nesoucí letos název Techniserv Cup 2019. Skládal se celkem z 21 závodů rozdělených do několika kategorií, které se lišily výškou bodového ohodnocení, přičemž nejvíc se dalo vydělat na MČR jednotlivců. Celkem v poháru bodovalo 71 cyklistů.

Seriál ovládl Pavel BITTNER (Mapei Merida Kaňkovský), téměř o 250 bodů před druhým Jakubem ŤOUPALÍKEM (Cycling Academy Tábor) a na třetí místo poskočil díky vítězství na posledním pohárovém závodě Jakub BOUČEK (RBB Invest Force Cycling Team). Čímž odsunul na 4. příčku Lukáše RUNTA (SportRaces Isaac Team). Pátou pozici obsadil Bruno STOČEK (Ivar CS – Author Team). Jeden z nejlepších současných českých juniorů Mathias VACEK je registrován v Itálii a do domácího poháru nezasáhl.

Mistrovství republiky v časovce patřilo Jakubu Ťoupalíkovi, před Pavlem Bittnerem a Bruno Stočkem.

Časovku týmů ovládla pod hlavičkou Mapei Merida Kaňkovský trojice Pavel Bittner, Jakub Ťoupalík a Filip Řeha (Force team Jeseník), když čtvrtý Petr Hetfleiš (Mapei Merida Kaňkovský) nestihl limit. Druhé místo obsadila trojice z RBB Invest Force Cycling Team Jakub Bouček, Josef Čekal a David Kopelent, doplněná o Matyáše Jiřího Bredlera (TJ AŠ Mladá Boleslav). Třetí pak dojeli kluci z Ivar CS – Author Team: Bruno Stoček, Jakub Daněk, Josef Hladík a David Šulc.

Silniční závod pak patřil Pavlu Bittnerovi před Jakubem Ťoupalíkem, třetí dojel René Smékal (Tufo Pardus Prostějov z.s.).

Naši junioři se zúčastnili i vrcholných evropských, potažmo světových podniků. Na evropském šampionátu v silničním závodě startovali naši junioři v šesti lidech. Na 6. místě skončil Mathias Vacek, 11. dokončil Pavel Bittner a 13. Jakub Ťoupalík. Bruno Stoček, Filip Řeha ani Jakub Bouček do cíle nedorazili. V časovce se klukům už tolik nedařilo, Pavel Bittner skončil 20. a Jakub Ťoupalík 43.

Ani na Mistrovství světa – jak máme v živé paměti - se naši neztratili: Pavel Bittner byl vidět dlouho v úniku s budoucím juniorským šampionem, aby nakonec dorazil do cíle na 19. místě, Bruno Stoček potom na 50. a Jakub Ťoupalík na 59. pozici. Nejlepším z našich se tak stal Jakub Bouček na 9. místě. Pro Mathiase Vacka byla sezóna už nejspíš hodně dlouhá a závod nedokončil. Časovka, která jako obvykle předcházela silničnímu závodu, se našim opět nevyvedla: Mathias Vacek 42. a Pavel Bittner 53.

Než však junioři uzavřeli sezónu v anglickém Yorkshiru, vyjeli v reprezentačních dresech v průběhu sezóny na celou řadu podniků, kde se jim sice dařilo se střídavějšími úspěchy, ale celkově lze sezónu hodnotit velmi dobře. Zkušenosti, které naši kluci získávali v nejtěžší mezinárodní konkurenci, jsou pro nedocenitelné z pohledu jejich dalšího výkonnostního růstu a cyklistické kariéry.

Posuďte sami, jak se jednotlivým reprezentantům vedlo na závodech 2.N´Cupu: v květnu na Závodu míru juniorů (ZMJ), na přelomu května a června ve Švýcarsku na Tour du Pays de Vaud (TPV), v červnu v Německu na LVM Saarland Trofeo a na přelomu srpna a září v Itálii při Giro della Lunigiana (GL). Junioři vyrazili i v červenci do Lucemburska na dvě jednorázovky: GP Général Patton (1.N´Cup) – (GP) a Grand Prix Luxembourg (1.1.) – (GPL).

  • Pavel BITTNER objel všechny etapové podniky 2.N´Cupu, na ZMJ skončil 16., při TPV mu patřila 15. příčka, z toho mezi prvoročáky 5., přičemž v jedné z etap se dostal na stupně vítězů: 3. místo. V Německu celkově 7. pozice, mezi nováčky 5. a k tomu 2 vítězné etapy (!). V Itálii 41., v etapě jednou 4. místo
  • Mathias VACEK vynechal Švýcarsko, na ZMJ nejlepší z našich na 14. místě, na LVM celkově 4., 3. z prvoročáků, 2. a 5. místo v etapách ho vyneslo na celkově 4. v bodovací soutěži, na GL 18. (6. mezi nováčky), k tomu 5. místo v časovce jednotlivců
  • Jakub BOUČEK nebyl na LVM, zato si zajel do Lucemburska, odkud si také veze nejlepší umístění: 8. pozice při GPL
  • Jakub ŤOUPALÍK objel všechny čtyři podniky 2. N´Cupu: veze si odtud 8. a 10. místo v etapě a celkové nejlepší z LVM: 10. příčka
  • Jakub HNÍK (Tufo Pardus Prostějov z.s.) - celkově 7. v Techniserv Cup 2019 - nebyl v Itálii, zato v Lucembursku a vždy se umísťoval ve čtvrté desítce, nejlépe ve Švýcarsku 31.
  • Bruno STOČEK neodjel na LVM, ale do Lucemburska ano: na GP mu patřila 20. příčka, ze Švýcarska veze 7. místo ve vrchařské soutěži
  • Filip ŘEHA reprezentoval 4x, výborné 6. místo veze z GPL
  • 3x byl nominován na reprezentační výjezdy Karel Camrda (ČEZ Cyklo Team Tábor) - celkově 15. v Českém poháru - ale jeho nejlepším umístěním je 37. pozice při GPL

Shrnuto: ze 4 mezinárodních závodů 2.N´Cupu, a po jednom 1.N´Cupu a závodu 1.1. přivezli naši junioři v celkovém pořadí 4., 6., 7., 8. a 10. místo, v etapách dvě 1. místa, po jednom 2. a 3. místě, k tomu dalších 5 umístění v Top 10 (4., 2x5., 8. a 10.). Přiřaďme sem ještě ono 6., resp. 9. místo z evropského, potažmo světového šampionátu. Na těchto výsledcích se podílelo 7 juniorů a každý z jiného klubu! Nutno také podotknout, že dva dnes asi nejlepší čeští junioři, Mathias Vacek a Pavel Bittner, jsou v kategorii prvním rokem.

Ve světovém žebříčku UCI Nations´ Cup junior je naše reprezentace aktuálně na 9. místě. Z cyklisticky vyspělejších zemí jsou za námi např. Belgičané či Španělé.

Myslím, že reprezentační trenér ve svém hodnocení nepřehání. Máme nadějnou generaci juniorů, dokáží konkurovat nejlepším cyklistům ve své kategorii na mezinárodní úrovni, závodí aktivně a dosáhli letos řadu velmi zajímavých a několika výborných umístění. Nejspíš se zatím o budoucnost české silniční cyklistiky opravdu bát nemusíme. Tak kluci: Jen tak dál!