Pohled na silnici č. 13 z rozhledny nad Málkovem. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Chomutovsko - Obce Černovice, Málkov a Zelená protíná silně vytížená silnice I/13, která propojuje hlavní podkrušnohorská města Karlovy Vary, Chomutov, Most a Teplice. Starostové dotčených obcí proto volají po urychlení zamýšlené přeložky mimo obce.

Správa Chomutov za poslední čtyři roky investovala do oprav silnice I/13 v úseku Chomutov – Klášterec nad Ohří nemalé finanční prostředky. V loňském roce se jednalo například o rekonstrukci 1400 metrů silnice přímo v Černovicích.

„Letos dokončíme ještě opravu úseku silnice I/13 kolem elektrárny Prunéřov a v úseku Prunéřov–Zelená,“ informoval starostku Černovic Zdeňku Peroutkovou a následně starostu Málkova Josefa Egermana vedoucí provozního úseku Správy Chomutov Vít Plechatý. Zároveň starosty ujistil, že na další roky je již údržba silnic v celém kraji zasmluvněna.

Starosty obou obcí nejvíc zajímala přeložka stávající silnice mimo obce. „Naše obec je silnicí rozdělená na dvě části. Lidé u nás mají problém dostat se z jedné strany obce na druhou, musejí-li přejít silnici I/13. A situace je každým rokem horší a horší,“ popsala situaci v obci starostka Černovic.

„Pro nás je přeložka silnice zcela zásadní. Máme v obci kolem sta školáků, kteří denně hazardují při přecházení na autobusovou zastávku. Situace je kritická,“ mluvil později ve stejném duchu starosta Málkova Josef Egerman. Zástupci ŘSD konstatovali, že okamžité řešení v podobě bezpečného přechodu, nadchodu, podchodu či jiných opatření je v kompetencích obce, nikoliv ŘSD (resp. státu).

Zamýšlená úprava silnice I/13 mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří řeší nejen obchvaty obcí Černovice, Málkov a Zelená, které se nacházejí hned za Chomutovem, ale také zkapacitnění v navazujícím, méně osídleném úseku, až po Klášterec. Celý úsek přeložky a zkapacitnění měří přes 14 kilometrů.

„V rámci přeložky silnice I/13 připravujeme zadání pro studii, ze které vyjdou varianty řešení v této lokalitě,“ sdělil postupně oběma starostům Michal Vrabec, který se jako zástupce generálního ředitelství ŘSD ČR jednání také zúčastnil. Jeho slova doplnil ředitel Správy Chomutov Martin Vidimský: „Během příštího roku, zhruba v polovině, bychom měli mít konkrétnější informace, se kterými vás ihned seznámíme“.

Diskuze o aktuálním problému obou obcí pokračovala alespoň v hledání dočasných řešení, jako je instalace úsekového měření a změna dopravního značení v úseku silnice I/13 mezi obcemi Zelená–Málkov, ke které již krajský úřad Ústeckého vydal stanovení. Správa Chomutov nyní připravuje realizaci v podobě úpravy vodorovného a svislého dopravního značení či instalace baliset.

Navazující koordinační schůzka se dle dohody všech zúčastněných uskuteční nejpozději po dokončení studie přeložky silnice I/1.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru