Přebírejte uprchlíky. Eurokomisař pro migraci žádá od států EU víc solidarity

Státy Evropské unie by měly přijmout odpovědnost a solidárně se zapojit do dočasného systému přejímání migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Prohlásil to dnes eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos před začátkem jednání unijních ministrů vnitra věnovaného i migraci.

Finská ministryně Maria Ohisalová podotkla, že návrh, předložený v září čtveřicí zemí, může být prvním krokem k nalezení dohody na dlouhodobějším řešení azylové politiky. Podle informací ČTK se však během dnešního zasedání žádné zásadní závazky očekávat nedají.

Členové vlád během oběda dostanou na stůl návrh, s nímž koncem září přišlo Německo, Francie, Itálie a Malta. Jejich iniciativa vyzývá další unijní země, aby se zapojily do provizorního dobrovolného systému, který má odlehčit jihoevropským zemím zahlceným migranty a pomoci v záchraně životů.

„Dnes je chvíle, kdy mohou členské státy ukázat více odpovědnosti,“ řekl novinářům v Lucemburku Avramopulos, pro něhož je dnešní ministerské jednání poslední v roli eurokomisaře. Zdůraznil, že EU potřebuje dlouhodobé řešení migrační a azylové politiky, současná provizorní dohoda je však podle něho důležitá jako ukázka solidarity s přetíženými zeměmi.

Iniciátoři návrhu očekávají, že získají podporu až desítky dalších států. Při předběžném projednávání mezi diplomaty se k návrhu s připomínkami pozitivně stavělo Řecko či Španělsko, naopak ze strany Maďarska či Polska zazněl nesouhlas.

Visegrádské země s přebíráním migrantů dlouhodobě nesouhlasí a byly hlavními odpůrci minulého systému povinných kvót, který EU zavedla v době vrcholící migrační krize v roce 2015.

Finsko, jež v tomto pololetí EU předsedá, chce přesvědčit část zemí, aby se k novému dobrovolnému systému připojily. "Může to být první krok k nalezení (dlouhodobé) dohody mezi členskými státy, proto je (účast) důležitá," podpořila před jednáním nový systém finská ministryně vnitra.

Související

Více souvisejících

uprchlíci EU (Evropská unie) Dimitris Avramopulos visegradská čtyřka Finsko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 minutou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 29 minutami

před 36 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy