Nejlepší bankovní mobilní aplikací dle odborné ankety Zlatá koruna vyhlášené na jaře je aplikace My Air od Air Bank. Stejná banka navíc získala první místo i za běžný účet a novinku roku, okamžité platby, kdy jsou peníze převedeny do jiné banky do deseti sekund. Rozhodla jsem se, že vše vyzkouším.

Jednoduché ovládání

Účet u Air Bank sice ještě nemám, ale to nevadí, můžu si jej přes aplikaci My Air bez problémů založit. Tu si lze snadno stáhnout přímo z App Store (pro iOS) či Google Play (pro Android) nebo přes odkaz na webu Air Bank. Instalace aplikace do telefonu probíhá jako u jiných aplikací a asi za dvě minuty už dělám první krůčky při zakládání účtu.

Mobilní bankovní aplikace šetří peníze.
Mobilní bankovní aplikace šetří peníze

Nejprve zadávám základní údaje, jako jsou jméno, příjmení, kontaktní e-mail a telefon. Přepisuji kontrolní kód z SMS, kterým si systém ověřuje, že telefonní číslo je opravdu moje. Pak po mně aplikace vyžaduje vytvořit heslo, které má mít alespoň šest znaků, ideálně čísel, protože ta se na mobilu dobře zadávají. Chvíli jsem přemýšlela, jakou kombinaci zvolit, abych si ji snadno pamatovala a aby se zároveň nedala lehce uhodnout. Uleví se mi při zjištění, že přihlášení do aplikace následně probíhá i přes otisk prstu.

Aplikace mě intuitivně vede dál a založení účtu připomíná trochu plnění úkolů při bojové hře. Naštěstí jednoduchých. Odfotografuji dva doklady totožnosti (volím občanský a řidičský průkaz) a uložím je do aplikace. Pak odpovídám na pár otázek o tom, na co budu účet využívat, jak si to žádá zákon.

Odměny za platby

A stejně jako v pobočce, tak i v aplikaci dostanu obchodní podmínky i ceník předem k náhledu. Ty jsou naštěstí u Air Bank velice srozumitelné, proto je po třech minutách čtení potvrzuji a smlouvu podepisuji heslem stanoveným na začátku. Vše je téměř hotové, stačí už jen účet aktivovat. K tomu potřebuji poslat ze svého původního bankovního účtu na tento nový potvrzovací platbu, což může být i jen jedna koruna. Po připsání platby lze účet hned využívat.

Do týdne dorazí majiteli domů i platební karta. Stažení a založení účtu trvalo asi deset minut.

Air Bank. Ilustrační foto.
Nebojte se bankovních aplikací, chrání vás

Na aplikaci mě baví, že účet ovládám odkudkoli a že mám neustálý přehled o financích. Navíc je v ní i záložka „odměny za placení“, kde obchodníci nabízejí slevu za nákup kartou Air Bank. Stačí jen zakliknout vybranou slevu, zaplatit a na účet mi pak přijdou ušetřené peníze ve výši uplatněné slevy. A když budu platit kartou nebo mobilem alespoň pětkrát za měsíc, tak na běžném účtu získám úrok ve výši jednoho procenta a až 1,3 procenta na spořicím účtu. Proč tedy příležitost nevyužít?

KRISTÝNA ZÁBRANSKÁ