Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelec z Benešovska u soudu: Za vraždu a „pokus“ dostal tvrdý trest! Tvrdí, že se jen bránil

Autor: ČTK, VaB - 
8. října 2019
16:58

Střelec Jiří H. (62) který podle obžaloby v Jankově na Benešovsku zavraždil muže a dalšího těžce zranil, má jít do vězení na 20 let. Trest mu v úterý uložil Krajský soud v Praze, verdikt není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání. Muž přiznal, že na muže střílel, tvrdí však, že se jen bránil.

„Obhajobu obžalovaného považujeme za vyvrácenou," uvedla soudkyně Naděžda Bittnerová. Jiří H. (62) byl kromě vraždy a pokusu o ni potrestán i za nedovolené ozbrojování. Pistoli, ze které střílel, vlastnil podle soudu nelegálně. 

Obžalovanému muži hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Právě ten pro muže navrhoval státní zástupce. Soudkyně však přihlédla k tomu, že v druhém případě zůstala vražda ve stádiu pokusu a také zohlednila věk obžalovaného. 

Na statek, kde Jiří H. bydlel, přijeli otec a syn loni 28. září odpoledne. Podle obžalovaného dlužil otec peníze jemu, podle výpovědi syna si přišli oni vyzvednout dlužných 55.000 korun. Jiří H. v kuchyni podle obžaloby zastřelil staršího z mužů, poté ještě střílel na druhého, který čekal venku. Muž po zásahu do břicha přišel o kus tlustého střeva a žaludku. 

„Je jasné, že tam byly majetkové spory," podotkla Bittnerová s tím, že mezi obžalovaným a oběťmi panovaly velmi negativní vztahy. Upozornila na znalecké posudky, podle kterých má střelec snížený práh pro chování v afektu. Okolnosti svého jednání ale muž podle soudkyně zvážil.

Jiří H. tvrdí, že si muži přijeli prohlédnout jeho nový statek, který koupil za 20 milionů korun v hotovosti. Muž, kterého později zastřelil, od něj prý opakovaně chtěl peníze. Když seděli v kuchyni, údajně na obžalovaného vytáhl pistoli, tomu se podle jeho slov podařilo mu ji vykopnout, sebrat ze stolu a muže jednou ranou zastřelil. Syn stál údajně venku a slyšel výstřel, obžalovaný ho třikrát střelil do hrudi a jednou do ruky. 

Dál tvrdí, že prvního z mužů zastřelil v sebeobraně, na druhého střílel proto, že po něm prý házel kameny. „Kdyby neházel, tak já nestřílel," řekl dnes. Uvedl také, že muže zabít nechtěl. Podle jeho obhájce by Jiří H. měl být potrestán za zabití a těžké ublížení na zdraví.

Postřelenému muži má obžalovaný podle rozsudku zaplatit 300.000 korun, se zbytkem nároku ho soud odkázal na civilní řízení. Další peníze má zaplatit příbuzným zastřeleného a zdravotní pojišťovně. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání