Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bakala se ozval kvůli OKD. Trestnímu oznámení se chce bránit zuby nehty

Autor: ČTK, tva - 
8. října 2019
17:40

Bývalý spolumajitel těžební společností OKD Zdeněk Bakala prohlašuje, že vždy jednal při působení ve firmě v souladu s právem a je připraven to všemi právními prostředky prokázat. ČTK to řekla Bakalova mluvčí Šárka Samková. Reagovala tak na trestní oznámení, které na Bakalu podá v souvislosti s šetřením privatizace OKD sněmovní vyšetřovací komise.

„Politicky ustavená komise ve své zprávě nedospěla k žádným novým informacím. Jen opakuje tvrzení, se kterými někteří politici přichází už více než deset let. Kdykoliv ale byla tato tvrzení konfrontována s fakty či prověřována nezávislými institucemi, neobstála,“ uvedla Samková.

Sněmovní vyšetřovací komise podá v souvislosti s někdejší privatizací OKD trestní oznámení na bývalé ministry za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana a za ODA Vladimíra Dlouhého a Jiřího Skalického. Trestnímu oznámení budou čelit také podnikatelé Bakala a Viktor Koláček, kteří byli s OKD spojeni, i další lidé.

Komise: Nebyla vyjednána nejvýhodnější cena

Trestní oznámení na Sobotku a Urbana pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele souvisí s privatizací menšinového státního podílu v OKD v roce 2004 skupině Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy za 4,1 miliardy korun. Pozdější premiér Sobotka byl v té době ministrem financí a Urban ministrem průmyslu a obchodu. „Zájmem státu bylo vyjednat cenu, která byla co nejvýhodnější pro stát, což se v tomto případě nestalo,“ uvedl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti).

Koláček a už zesnulý Otava prodali OKD skupině RPG Industries vedené Bakalou. Koláčka a Bakalu komise podezírá podle Černohorského z podvodu. Koláček a Otava totiž podle něho prodali Karbon Invest ještě v době, kdy vyjednávali se státem o prodeji minoritního podílu. Oznámení na nynějšího prezidenta Hospodářské komory Dlouhého a Skalického se týká 90. let, kdy stát ztratil v černouhelné společnosti většinový podíl.

Zkoumány byly i příčiny úpadku firmy

Členové komise zkoumali vedle snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let a prodeje minoritního státního podílu OKD také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD v roce 2016.

Společnost OKD byla podle člena komise Václava Klause (Trikolóra) zdravá, ze společnosti ale odešlo „naprosto bezskrupulózně“ zhruba 63 miliard korun a byla vržena do insolvence. Ručila navíc za úvěry firmy NWR, která ji tehdy vlastnila. Rovněž působením orgánů obou společností by se měla z podnětu komise zabývat policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tekyla ( 10. října 2019 10:12 )

1912 !!! a kdo ty zrudy splodil politici ODS TOP KDU CSSD ODA zelený,véčkaři nebo prodavačky penny!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa