Článek

Studio Motionhouse připravilo pro Sokol animované video o Františku Pecháčkovi

Motionhouse

Český tělovýchovný spolek Sokol, ve spolupráci se studiem Motionhouse, připravil animované video, ve kterém připomíná silný příběh jednoho ze svých nejvýznamnějších představitelů – hrdiny protinacistického odboje Františka Pecháčka. Na videu dlouhém bezmála 2 minuty se podílela desítka ilustrátorů a animátorů. Spot bude nyní k vidění před každým filmem v brněnském kině Scala. A stane se rovněž součástí letošního Památného dne sokolstva.

Hrdina příběhu František Pecháček během druhé světové války ukrýval ve svém bytě atentátníky na Reinharda Heydricha. Nyní to bude 77 let od jeho brutální popravy v koncentračním táboře Mauthausen. Sokol jeho silný příběh vypráví současné generaci skrze animované video. To pracuje s autentickými citacemi českého hrdiny. Sokolský cvičitel je také autorem legendární skladby „Přísaha republice“, kterou na X. všesokolském sletu v roce 1938 cvičilo na třicet tisíc Sokolů.

„Práce nám zabrala stovky hodin. Použili jsme unikátní techniku – ručně kreslenou animaci jsme propojili s digitální postprodukcí. Ilustrátor používal natočené reference a 3D modely k přesnému zachycení pohybů. Kombinací všech těchto stylů jsme byli schopni dosáhnout vizuálně pozoruhodného výsledku.“ Michal Černý, animační supervizor studia Motionhouse

„Výtvarný styl je kombinací ručně kreslené animace, akvarelových výplní a digitální postprodukce. Cílem bylo vytvořit unikátní vizuál, který by navazoval na dobový kontext a používal stejné barevné prvky jako Pecháčkův památník v obci Záhornice. Při tvorbě scénáře a storyboardu jsme čerpali z různých historických pramenů, abychom věrně zachytili dobové scény, či zjistili, jakým stylem atleti před válkou skákali do výšky.

První návrhy vizuálu – barvy trikolory stylizované do dobového linorytu.

Postupně jsme vizuální styl posunuli do kombinace jemných linek a akvarelových štětců, které lépe utváří snovou atmosféru vzpomínek na Pecháčkovo dětství.

Mluvené slovo bylo důležitým prvkem videa. Hledali jsme herce, který dokáže autenticky interpretovat Pecháčkův prvorepublikový sloh s nádechem dobové dikce. Hlas nakonec ochotně propůjčil herec Vladislav Beneš, kterého dané téma také nadchlo. Když jsme měli jasnou představu o scénáři i vizuálním stylu, začali jsme hledat vhodnou hudbu a rozkreslovat jednotlivé scény. Pomáhali jsme si digitálními referencemi vytvořenými v 3D v kombinaci s natočenou hereckou akcí. Díky tomu jsme byli schopni dopředu definovat kompozice, časování a kamerový pohyb – celá animace kontinuálně plyne bez ostrého střihu.

Proces na základě těchto návrhů pokračoval základní kreslenou animací, kterou jsme poté doplnili o pozadí, efekty a následný postprocessing.“

Zdroj a foto: motionhouse.cz