Boeing má po více než půlroce první objednávku na 737 MAX, Aeroflot zrušil nákup dreamlinerů

Boeing MAX 9. Foto: BoeingBoeing MAX 9. Foto: Boeing

Boeing oznámil první závaznou objednávku na letadlo Boeing 737 MAX od tragické nehody v Etiopii. Jde o jeden stroj v

Boeing oznámil první závaznou objednávku na letadlo Boeing 737 MAX od tragické nehody v Etiopii. Jde o jeden stroj v provedení jako privátní bizjet pro neznámého zákazníka. Vyplývá to čerstvých údajů o nových objednávkách a dodávkách za letošní rok. Firma naopak definitivně přišla o objednávku na 22 dreamlinerů.

Podle agentury Reuters, která na objednávku upozornila, byl stroj objednán během září. Boeing neuvedl, kdo je zákazníkem. I kdyby bylo vyrobeno hned, bude muset počkat, až mu úřady dovolí opět provoz.

Boeing už v červnu oznámil dohodu s International Airlines Group na dodávku 200 letadel 737 MAX, jednání se ale ještě nedostaly do stavu závazné objednávky.

Statistiky Boeingu o objednávkách a dodávkách jsoou podle očekávání velmi špatné. Kvůli uzemnění letadel spadl objem dodávek za prvních devět měsíců na polovinu. Za prvních tři čtvrtletí firma dodala 302 letadel, v posledních třech měsících jen 63. Objem objednávek klesl o 84 letadel, především kvůli krachu indických Jet Airways, které měly objednáno 210 letadel.

Boeing zaznamenal v září v seznamu objednávek i další ztrátu. Podle Seattle Times zrušila svoji 12 let starou objednávku Aeroflotu na 18 letadel 787-8 a čtyři 787-9.

Tagy boeing Boeing 737 MAX uzemnění letadel 737 MAX
9 komentářů