Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Omlouváme se, milujeme Čínu, lísá se neúspěšně NBA. Peking se mstí za kritický tweet

James Harden se omluvil Číně za celý Houston. Foto: ČTK
James Harden se omluvil Číně za celý Houston. Foto: ČTK

Jeden páteční tweet manažera basketbalového Houstonu Daryla Moreyho na podporu protivládních demonstrantů v Hongkongu spustil lavinu. Čínské společnosti na protest vypovídají sponzorské smlouvy s Houstonem i celou NBA. Nejlepší basketbalové lize na světě zatím nepomohly ani omluvy Moreyho či hvězd typu Jamese Hardena.

Nejlepší basketbal se hraje v Severní Americe, nejvíce fanoušků má ale v Číně. V nejlidnatější zemi na světě je jedničkou právě sport, který na konci 19. století vymyslel vysokoškolský pedagog kanadského původu James Naismith. Podle čínských státních médií hraje basketbal více než 300 milionů lidí, což je téměř pětina tamní populace.

„Myslel jsem si, že v Číně už bude nejpopulárnější fotbal díky podpoře z nejvyšších míst, ale stále vede basketbal. Měl jsem možnost v Číně vidět, že v oblastech poblíž velkých měst, jako jsou Peking nebo Šanghaj, mají všude basketbalové plácky, jako my máme na každé vesnici fotbalové hřiště,“ řekl šéf českého basketbalu Miroslav Jansta v rozhovoru pro Deník N po mistrovství světa v Číně, kde česká výprava skončila na fantastickém šestém místě.

Z obchodního hlediska tedy není divu, že si nejlepší basketbalová liga na světě čínský trh předchází. Týmy z NBA jezdí pravidelně do největších čínských měst během předsezónní přípravy, aby získaly ještě více fanoušků na největším basketbalovém trhu na světě.

Kupříkladu čínská streamovací společnost Tencent se s NBA v červnu dohodla na pětileté smlouvě za vysílací práva v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun).

Velkou zásluhu na popularizaci NBA v Číně měl v první dekádě 21. století Yao Ming. Třetího Číňana v historii NBA si v roce 2002 vybral Houston jako jedničku draftu. Ming poté strávil osm sezon v týmu Rockets.

Houston tedy byl pro Číňany stejně atraktivní jako pro české fanoušky Chicago, za které momentálně hraje jediný Čech v NBA Tomáš Satoranský. „Podobnou práci jako Tomáš udělal pro čínský basketbal před nedávnem Yao,“ souhlasí Jansta.

Podpora Hongkongu se finančně nevyplatí

Jenže Houstonu i celé NBA v očích Číny „zavařil“ současný generální manažer klubu Daryl Morey, který minulý týden v pátek na Twitteru vyjádřil podporu demonstrantům v Hongkongu. „Bojujte za svobodu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější