Budiž světlo: Otec se musí vyrovnat se synovým zločinem

Po velmi úspěšném filmu Eva Nová přichází režisér Marko Škop s další nadějnou novinkou. Tentokrát jde o drama Budiž světlo, které se věnuje šťastné rodince, jenž postihne obrovské neštěstí v podobě zločinu nejstaršího syna. 

Milan je hlavou rodiny a otcem tří dětí. Aby svojí velkou rodinu zaopatřil jezdí za prací do Německa. Blíží se Vánoce a Milan se vrací domů za manželkou a dětmi. Po návratu na něj ale čeká nemilá zpráva. Jeho nejstarší syn Adam se přidal k polovojenské mládežnické skupině, která stojí za šikanováním a smrtí jeho spolužáka. Milan se bude snažit zjistit pravdu o svém synovi, díky tomu nalezne nevyřčenou pravdu o sobě, své rodině a lidech kolem něj.

Marko Škop je slovenský režisér narozený v Prešově. Po většinu své filmové kariéry se věnoval natáčení dokumentů. Jeho prvním úspěšnějším dokumentem byl snímek Slavnost osamělé palmy. Dokument se věnoval slovenskému režisérovi Elovi Havettym, který kvůli komunistické normalizaci natočil pouze dva celovečerní filmy. Za zmínku stojí i dokumentární film Osadné, který sleduje místního starostu a kněze, jak se snaží pomalu skomírající vesničku postavit na vlastní nohy a vystavit jej centru dění. Nejvíce se ale Marko Škop proslavil celovečerním snímkem Eva Nová v hlavní roli s Emíliou Vášáryovou. Ten vypráví příběh bývalé herečky vracející se z protialkoholní léčby, jak se snaží získat zpět lásku svého syna.

Film Budiž světlo byl již představen na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde si odnesl cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Tu si odnesl hlavní protagonista Milan Ondrík, který ztvárnil roli snaživého a raněného otce. S režisérem Škopem spolupracoval i na filmu Eva Nová. Jeho filmovou manželku v Budiž světlo ztvárnila herečka Zuzana Konečná, kterou mohou diváci znát např. z Hřebejkova dramatu Učitelka. Mezi dalšími herci se objeví Ľubomír Paulovič, Daniel Fischer nebo Csongor Kassai, jehož si můžete pamatovat jako Lucifera z pohádky Čert ví proč.

Česká premiéra proběhne už ve čtvrtek 10. října 2019.