Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Záhadná role BIS. Zpravodajec, který ‚zběhl‘ k vlastníkovi OKD, před komisí odmítl vypovídat

Česko

  5:00
Praha - Vyšetřovací komise k OKD narazila na překvapivé zjištění. Bývalý důstojník bezpečnostní služby Jan Procházka, který se stal top manažerem Karbon Investu, vlastníka OKD, odmítl před poslanci vypovídat z obavy o vlastní trestní stíhání.

Znalecký posudek z pera společnosti Vox Consult ocenil někdejší OKD před privatizací na 2,08 miliardy. (na snímku důl společnosti NWR, jež nyní OKD vlastní). foto: NWR

Sněmovní komise podá kvůli OKD trestní oznámení na Bakalu či exministry Sobotku a Urbana

Politici, kteří odpovídali za prodej minoritního balíku akcií v OKD, dokola opakují, že neměli tušení, že se novým majitelem dolů stane místo společníků firmy Karbon Invest finanční investor Zdeněk Bakala. Kdyby to prý věděli, privatizaci by stopli. O to zajímavější je zjištění sněmovní vyšetřovací komise, vtělené do závěrečné zprávy.

„Některé subjekty již věděly o jednání mezi Koláčkem a Otavou (majitelé Karbon Investu – pozn. red.) a Bakalou. Příslušník BIS odmítl v této věci před vyšetřovací komisí vypovídat z důvodu možného trestního stíhání své osoby. Tento pracovník nastoupil krátce po privatizaci na významnou funkci do společnosti Karbon Invest,“ popsala závěrečná zpráva sněmovní komise.

Předseda sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD...
Zdeňku Bakalovi vynesla činnost OKD podle analytiků až 38 miliard korun.

Oním exzpravodajcem byl Jan Procházka, který měl v minulosti v BIS na starosti právě ochranu ekonomických zájmů Česka. Jenže už v roce 2005 se objevila v tisku zpráva, že Procházka nastoupil do Karbon Investu jako bezpečnostní ředitel.

Znalci prostředí tajných služeb přitom podobný přestup považují za krajně podezřelý a neprofesionální. Vrhá totiž stín na práci, kterou daný důstojník odvedl v#rozvědce, navíc klade otázku, zda si všechny choulostivé informace ze služby ponechal jen pro sebe.

SHABU: Politici nečtou noviny. Komise k OKD pečlivě složila výstřižky z tisku

Stejně tak nejasné je, co přesně o pozadí koupě minoritního balíku akcí státu věděla BIS, komu informace předala a jak s nimi dotyční naložili. „Zákonné adresáty jsme v dané době informovali o všech našich zjištěních,“ řekl LN včera bez bližšího upřesnění Ladislav Šticha, mluvčí BIS.

Bez komentáře ponechal otázku, zda se služba zabývá možností, že Procházka nejednal podle zákona a vnitřních předpisů tajné služby. A bez odpovědi zůstal i dotaz, zda BIS informovala některého z členů vlády či prezidenta o skutečnosti, že už v květnu 2004, tedy více než čtvrt roku před rozhodnutím vlády o prodeji akcií Karbon Investu, uzavřela společnost smlouvu s Charles Capital, za kterou vystupoval Bakala.

Ambiciózní zpravodajec

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák je přesvědčen, že informace o tom existovaly i v době, kdy stát doly prodával. Osobně se s Procházkou setkal. „Potkal jsem se s Procházkou asi dvakrát. To byl ještě na BIS. Vystupoval tam jako šéf či zástupce šéfa ekonomického odboru. Na starosti měl získávání informací k OKD. Měl pravidelná setkání s Bakalou,“ řekl LN Randák.

Když zběhne „kontráš“

  • Civilní kontrarozvědka BIS má jako jeden ze stěžejních úkolů hlídat ekonomické zájmy státu. Její výstupy čtou ministři a prezident. Mají mít díky nim více informací pro své rozhodování.
  • Problém nastává, pokud zpravodajský důstojník přejde do soukromé sféry. Odnáší si totiž množství důvěrných informací, které se v byznysu mohou hodit.
  • Takový přechod sněmovní vyšetřovací komise k OKD popsala i v případě Jana Procházky, který po odchodu z BIS nastoupil do Karbon Investu, vlastníka dolů.

„Pamatuji si, že to rozhodně nebyl hloupý člověk. Byl také velmi ambiciózní. Chtěl se stát náměstkem. Tím se nestal a na to konto z BIS odešel k Bakalovi do Karbon Investu,“ dodal penzionovaný generál Randák. Podle jeho slov tehdy k Bakalovi přešel kromě Procházky ještě jeden zpravodajský důstojník BIS zodpovědný za vnitřní bezpečnost služby.

LN se včera nepodařilo Procházku kontaktovat. Jediný pramen k tomu, co BIS skutečně k OKD věděla, zůstává ve zveřejněné výroční zprávě služby za rok 2004. V ní se o privatizacích hovoří, jenže pouze obecně.

Přece jen je ale možné dovodit, že řadu informací zpravodajci měli. A nenechali si je pro sebe: „V případě nejzásadnější privatizace v roce 2004, prodeji státního podílu ve významné české důlní společnosti, BIS sledovala možná rizika, která vyplývala právě z nejasných vlastnických struktur, původu finančních prostředků a netransparentního záměru uchazečů při budoucím nakládání se získaným majetkem. V průběhu privatizace BIS identifikovala riziko možného zneužití státních prostředků a nedodržení sociálních a ekologických závazků vůči státu v případě nabytí státního podílu. Získané poznatky BIS předložila oprávněným adresátům jako podklad pro kvalifikované rozhodování v této problematice.“

Promyšlené tunelování

Sněmovní vyšetřovací komise je přesvědčená, že doly se staly obětí promyšleného finančního tunelování i poté, co je ovládl Bakala. Ačkoli měla firma povědomí o rizicích spojených s výkyvem ceny uhlí na světových trzích, netvořila si rezervy. Stejně tak nereagovala na budoucí útlum těžby.

Komise se pozastavila i nad odhady zásob vytěžitelného uhlí, které z roku na rok skákaly ve stovkách milionů tun.

Poukázala také na nevýhodné půjčky uvnitř vlastnické struktury. „Maximalizace výplaty dividend a splátky půjček společnosti NWR (vlastník OKD) dovedly společnost v rizikovém období do stavu insolvence,“ konstatovala zpráva. Podle komise si v období po roce 2005 vyplatili vlastníci na dividendách 65 miliard korun.

Možným tunelováním majetku dolů se nyní zabývá policie pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „V hlavní části stále čekáme na vyřízení právní pomoci v cizině, jinak je prověřování v podstatě ukončeno,“ sdělil LN dozorující žalobce Alexandr Dadam.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...