Hlavní obsah

Komunistický poslanec Ondráček čelí nařčení, že v disertaci opisoval

Aktualizováno

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ve své disertační práci opisoval z bakalářských a diplomových prací jiných studentů, aniž by je citoval a uváděl jako zdroj. Se zjištěními přišla MF Dnes. Ondráček na sociální síti bez dalších podrobností reagoval, že mu plagiátorstvím vyhrožují už tři roky. Univerzita práci prověří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček ve Sněmovně

Článek

Opisování se týká práce nazvané Násilí jako sociálně patologický jev v rodině, díky níž poslanec získal v roce 2011 na Univerzitě Palackého v Olomouci doktorát.

Ondráček podle MF Dnes v práci citace označuje uvozovkami a zvýrazňuje, vypomáhá si však pasážemi i doslovně opsanými z jiných prací, které citované nejsou. Redakce prý našla v práci osm shodných pasáží – některé na jeden odstavec, jiné na celou stranu.

Masarykova univerzita začala s odebíráním titulů plagiátorům

Věda a školy

Univerzita uvedla, že při prověřování práce nic podezřelého nenašla, ale že ji prověří ještě jednou. Výsledek by měl být znám do měsíce.

Ondráček dává zveřejnění informací o své disertaci do souvislosti s trestním oznámením, které podal na starostu městské části Praha-Řeporyje Pavla Novotného. Ten na možné pochybnosti před pár dny upozornil.

„Myslel jsem, že budu obviněn z pedofilie, znásilnění či cizoložství a vyřádí se na mně zásahovka, ale zatím to je jen opozicí oblíbené plagiátorství. Tím mi vyhrožují už přes tři roky,” uvedl na Facebooku.

Ondráček není prvním politikem, který čelí nařčení z plagiátorství. V minulosti kvůli podobným kauzám odstoupili z vlády bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). V obou případech potvrdily komise na vysokých školách, že jejich práce vykazují prvky plagiátu.

Také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vysvětloval nesrovnalosti v diplomové práci, kdy špatně citoval. Podle univerzity však v jeho případě nešlo o plagiátorství.

Reklama

Související články

Univerzity kvůli plagiátům zostřují dohled

Aféry s vykrádáním cizích textů ve snaze dosáhnout na vysokoškolský titul už stály kariéru nejednoho politika v Česku i v zahraničí a zasáhly i vysoko...

Výběr článků

Načítám