Hlavní obsah

Vítěz voleb v Kosovu sní o sjednocení s Albánií

Priština

Předseda vítězné strany kosovských předčasných voleb Albin Kurti se nevzdává myšlenky spojení Kosova s Albánií a vytvoření Velké Albánie. Plyne to z jeho vyjádření v prvním rozhovoru, který po volbách poskytl kosovské televizi KTV, uvedla srbská stanice B92. Případný vstup do EU mu nestačí.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Šéf vítězné kosovské strany Albin Kurti dal rozhovor agentuře AP před albánskou vlajkou.

Článek

„V rámci EU není možné dosáhnout sjednocení Albánců. Nemohu říci, že by v EU vznikala národní jednota. Tam se připojíme k Dánům, Rakušanům a Španělům. Náš svazek se musí odehrát tady,” prohlásil kosovský politik stojící v čele nacionalistického levicového hnutí Sebeurčení (Vetëvendosje, VV). To těsně vyhrálo nedělní předčasné volby před dalším opozičním uskupením, Demokratickým svazem Kosova (LDK) bývalého premiéra Isy Mustafy.

Kurti popsal i podobu případného spojení s Albánií. „Kosovo a Albánie by se měly sjednotit v rámci federace,“ popsal v interview, které poskytl nikoliv před kosovskou, nýbrž před albánskou vlajkou. Vzorem by mělo být Německo. „Společný trh, společný občanský registr, společné vládní výbory pro zahraniční politiku, to jsou témata, která budu projednávat s albánským premiérem Edim Ramou,“ dodal.

Zdůraznil přitom, že národní sjednocení je „historický zájem Albánců”. Albánie se netají snahou vytvořit Velkou Albánii zahrnující všechna území na Balkáně, kde žijí Albánci, což ohrožuje i Severní Makedonii a Černou Horu.

Srbsko už na začátku roku varovalo před změnou situace na Balkánu. EU považuje sjednocení Albánie s Kosovem za nebezpečné pro regionální stabilitu.

Srbsko se bojí vznikající Velké Albánie, spory pomáhá řešit Trump

Evropa

Kurti chce vládu s další opoziční stranou

V interview potvrdil, že bude o vytvoření vládní koalice jednat s Demokratickým svazem Kosova, i když bude hovořit i s představiteli dalších stran. Zásadně ovšem odmítá ve svém případném kabinetu zástupce Srbské kandidátky, která je pod vlivem Bělehradu a neuznává kosovský stát. Srbská kandidátka přitom ve volbách získala všech deset mandátů zajištěných ve 120členném Shromáždění pro poslance za srbskou menšinu.

Foto: STR, ČTK/AP

Šéf kosovské strany Sebeurčení Albin Kurti (uprostřed) se těší z výhry ve volbách pod albánskou vlajkou.

Postavil se ale proti politice předchozího premiéra Hashima Thaciho vůči Srbsku. Ten vyhrotil napětí, když na srbské zboží uvalil stoprocentní daň a chtěl úpravu hranice se Srbskem, čím sice otevřel možnosti pro velké sblížení s Albánií, ale „dovedl zemi na hranici zhroucení“. „Nevěřím ve sjednocení přes neúspěch, ale přes úspěch,“ zdůraznil Kurti a dodal, že právě úspěch, a ne neúspěch spojuje Kosovo s Albánií.“

Srbští představitelé nesmí do Kosova, to koordinuje politiku s Albánií

Evropa

Zvláštní soud pro válečné zločiny Kurti nezruší 

Kurti nemíní zrušit zvláštní soud, který má mít na starosti zločiny příslušníků Kosovské osvobozenecké armády UCK spáchané na Srbech a dalších menšinách či Albáncích loajálních Bělehradu. Sebeurčení přitom bylo proti zřízení tohoto tribunálu.

„Je smutné, že máme speciální soud, ale nemůže být zrušen, protože to předpokládá souhlas 80 poslanců včetně srbských,“ řekl Kurti a dodal, že posílení pravomocí místních soudů jej učiní zbytečným.

Kurti si nemyslí, že by se UCK dopustila válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, ale připustil, že se válečných zločinů se mohli dopustit jednotlivci. Slíbil proto adekvátní ochranu svědkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám