Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vykukové prolomili EET a obrali stát o desítky milionů: Policie obvinila 5 lidí i firmy

Aktualizováno -
9. října 2019
14:02
Autor: chm, ČTK - 
9. října 2019
13:06

Chtěli ušetřit miliony na daních a chvilku se to jednatelům dvou společností, obchodujícími s potravinami, dařilo. Vytipovala si je však finanční správa, která jim s kriminálkou jejich byznys zatrhla. Během roku takto nepřiznali 45 milionů korun, stát by tím na daních poškodili o 14 milionů korun. Jde o první případ prolomení elektronické evidence tržeb v České republice.

 

Firma, která se pokusila EET prolomit, obchoduje s potravinami. Má v České republice desítky poboček a působí i na internetu. Na obelstění systému evidence tržeb si její šéfové najali počítačového experta.

Upravil jim pokladnu

„Jednatelé obou společností spadající pod ostravskou firmu najali IT specialistu, který provedl úpravy v pokladním systému tak, aby do systému EET neodcházely všechny tržby,“ uvedl náměstek ředitele moravskoslezské kriminálky Radim Wita.

Z obchodů neodešly do EET tržby celkem za 45 milionů korun. „Zkrátili tím daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob v celkové hodnotě 14 milionů korun,“ pokračoval Wita.

„Jednalo se pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení a veškeré systémy finanční správy jsou nadále naprosto bezpečné,“ uvedl mluvčí MF Michal Žurovec.

 

Podivný pokles tržeb

Finančnímu úřadu se příliš nezdál náhlý pokles tržeb a firmu si vytipoval jako rizikovou. V jejích obchodech provedl kontrolní nákup. „Na jeho základě se naše podezření potvrdilo,“ sdělil ředitel moravskoslezského finančního úřadu Bronislav Kadlubiec.

Na účtence byly sice všechny údaje správné, ale tržby, které vzápětí šly do EET, nesouhlasily. „Dá se říci, že celkem byla zatajena téměř polovina tržeb,“ podotkl Kadlubiec. Úřad vše nahlásil policii.

 

Zabavili papíry i peníze

Její šetření podezřelé machinace potvrdilo. Kriminalisté vyrazili na prohlídky bytů, skladů i kanceláří patřících firmě. Zajistili účetnictví, dokumenty, počítače, ale i peníze a cennosti.

„Byla zajištěna také hotovost 2 miliony korun, luxusní hodinky a luxusní šperky,“ řekl Martin Válek, vedoucí odboru hospodářské kriminality.

Stíháni na svobodě

Obviněno bylo celkem pět lidí. „Jeden je onen počítačový odborník a zbývající čtyři představitelé z obou společností,“ dodal Válek. Stíhány jsou tři firmy, dvě potravinářské a jedna počítačová, zaměstnávající „ajťáka“.

Všichni obvinění se přiznali. Škodu prý chtějí zaplatit, proto se zatím nepodívali za mříže vazební věznice. Přesto jim hrozí pět až deset let vězení.

 

 

kukukuu ( 10. října 2019 00:36 )

Jenom jestli Tvá matka s otcem how*ado Tvého kalibru nezplodili na objednávku.

karant ( 9. října 2019 17:32 )

To je neustále řevu, jak je EET pro podnikatele likvidační .
Nojo, když úspora na daních za jeden jediný rok dělá 14 milionů, to je už pak na rodinném rozpočtu zavedení EET znát a ten řev je pak zcela pochopitelný
Chybí jen jméno toho e-shopu

bumb ( 9. října 2019 14:59 )

V O L E ty ses nikdyneupsal????

boh1905 ( 9. října 2019 14:46 )

Dle průzkumu 😂😂Hnutí ANO budou volit spíše ženy (55 procent oproti 45 procentům mužů), největší podíl tvoří lidé ve věkovém rozmezí 50 až 64 let, naopak mezi mladými hnutí moc populární není. Nejčastěji jde o zaměstnance a důchodce. Hnutí volí nejčastěji nýman­di,po­vale­či,svo­loč a lidé co stojí každý měsíc před sociálkou,,,, jsem si to myslel 😂samej lůzr !!!

bumb ( 9. října 2019 14:25 )

Konečně začali pracovat úředníci na finančním úřadě.Pan Babiš a ninistrině finací paní Schillerovou si to dobře ošéfovali.Jsou oba dva velkým přínosem pro náš okradený stát.Dříve ve vládě byli jen zloději a dacani.Pane Babiši držím vám palce at takových zlodějských firem pochytáte ještě víc.Gratujuji !!!!

Zobrazit celou diskusi