Jsi začátečník, který tápe v oblasti suplementace?

Doplňky výživy (suplementy) jsou nedílnou součástí nás všech a téměř každý už se s nimi v nějaké té formě setkal. Existují určité typy "supláčů", které se za doplňky nepovažují a patří do běžného života valné většiny.

Článek je určen především pro začátečníky, kteří hledají základní informace ohledně nejvyužívanějších doplňků výživy. Nehodláme zabrouzdávat do žádných odborných termínů a vysvětlovat procesy, které lajkovi nic neřeknou.

PROTEIN

První místo mezi všemi možnými doplňky výživy patří rozhodně proteinu. Ohledně těchto bílkovin v prášku koluje asi nejvíce mýtů a předsudků. Nejčastěji se můžeme setkat se syrovátkovým proteinem, který se vyrábí z kravského mléka. Mezi jeho méně časté kolegy pak patří rostlinné proteiny (konopný, dýňový, slunečnicový,..), hovězí nebo proteiny z kozího mléka. Rozhodně se nejedná o žádný zázrak, po kterém by nám nějakým zázračným způsobem narostly svaly..  Naopak, někteří sportovci mluví o proteinu, jako o produktu, který má v jejich jídelníčku stejnou váhu, jako klasické potraviny a rozhodně ho nenazývají "doplňkem výživy". Proč je tedy tento produkt tak často haněn? Zřejmě za to může klasická nevzdělanost některých jedinců, kteří i přesto, že si o proteinu, jako produktu, nezjistí nic, s velkou slávou ho házejí do stejného pytle s anabolickými látkami.

Jaká je realita?

Pokud někdo řekne, že protein (prášek v piksle) je škodlivý, říká tím, že jsou škodlivé i klasické potraviny.. Syrovátkový protein, jakožto doplněk výživy, obsahuje syrovátku, která se získává z mléka! Proteinový prášek není žádná chemikálie, ale pouze jiná forma klasických produktů.

Jaké jsou benefity?

Především jeho lehká stravitelnost a s tím spojen rychlý přísun kvalitních bílkovin. Značně ulehčíte svému tělu, příjem živin bude rychlý a nijak déle nezatížíte trávení. Vhodné k užívání kdykoli během dne nebo jako ochucení při pečení (lívance, palačinky, buchty atd).

VITAMÍNY A MINERÁLY  

O významu vitamínů a minerálů pro náš organismus nemusíme ani debatovat! Mnoho ze začátečníků se domnívá, že vitamíny a minerály můžeme doplnit z běžné stravy. Ano, nějaké malé množství v potravinách najdeme, ale tyto hodnoty jsou zanedbatelné.. Vzhledem k tomu, jak se dnes pracuje s půdou, různými postřiky a následným dozráváním ovoce a zeleniny v supermarketech, nemůžete čekat, že nás např. pomeranč spasí.. Je opravdu pomeranč největším zdrojem přírodního vitamínu C? 

Základní rozdělení vitamínů 

  • Rozpustné v tucích (A, D, E, K
  • Rozpustné ve vodě (C, B)

Mezi deficitní minerály, které určitě stojí za pravidelné doplňování jsou - hořčík a zinek. Pro většinu sportovců je doplňování minerálů opravdu nezbytné. Většina z nich se vyplavuje pocením a tak naše tělo může být v neustálém deficitu. Vegetariánům a veganům bychom doporučili suplementaci železa a vitamínů B12.

Doplňky výživy v podobě vitaminů a minerálů jsou ideální volbou. Mohou vám pomoci s únavou, imunitou, chronickou bolestí, kvalitou spánku, kvalitou intimního života, bolestmi hlavy, kvalitou vlasů, kvalitou nehtů či kůže a mnoho dalších. 

Pokud uvažujete o to, že byste do svého života zařadili pravidelné užívání vitamínů a minerálů doporučujeme, abyste se nejdříve podívali na odkaz níže.

OMEGA 3

Omega-3 jsou zdravé tuky, které se řadí mezi „prospěšné“ a mají mnoho benefitů jak pro sportovce, tak pro neaktivní jedince. Naše tělo si tyto zdravé tuky nedokáže vytvořit samo a tak je musíme přijmout buď z potraviny (nejčastěji ryby), nebo suplementů. Vzhledem k tomu v jaké oblasti se naše země nachází a kolik ryb konzumuje, suplementací omega 3 určitě nic nezkazíme, spíše naopak! Velmi často je tento doplněk stravy považován za stejně důležitý, jako vitaminy či minerály! Při výběru rybího oleje koukejte především na obsah EPA/DHA v 1ml oleje NE na celkové množství oleje/cena. U toho doplňku bychom doporučili zvážit každodenní příjem - nejen u sportovců!

omega 3 potraviny

SPALOVAČE

Ačkoli to může být pro někoho šokující, spalovač tuků nespaluje tuk - pouze zrychluje metabolismus. Je vhodný před tréninkovou aktivitou, kdy během tréninku zvýší váš výdej. Pokud nebudete hubnout bez spalovače, zřejmě nezačnete asi s ním. Spalovače jsou opravdu pouze doplňky, které vám mohou v určité fázy pomoci. Hlavní práci na svém těle, musíte odvést sami skrze vaší životosprávu a životní styl.

OCHUCOVADLA / SLADIDLA

Pokud hledáte nějaký nízkokalorický a zároveň zdravý sirup, máme pro vás dobrou zprávu! Nejvhodnější sladidla jsou ze stevie, sukraloza, erythritol a xylitol. Samozřejmě vše má své hranice, proto pokud se rozhodnete použít některé ze "zdravějších" sladidel, tak i s těmi to nepřehánějte! A na jaké potraviny použít sladidla? Takzvané Flavor Drops jsou skvělé k ochucení či oslazení všech jogurtů, kávy, buchet, palačinek, lívanců atd.

TYČINKY

Každý to určitě známe. Občas máme den, kdy si prostě nestihneme připravit sváču, neplánovaně se někde zdržíme, nebo jedeme někam na tůru, kde nebude možné si koupit pořádné jídlo, a tak sáhneme po fitness proteinové tyčince. To, že si tyčinku můžete koupit ve fitness obchodě nebo fitness oddělení z ní bohužel automaticky nedělá zdravou dobrotu. Některé tyčinky mají katastrofické složení. Proto než ji koupíte, podívejte se na zadní stranu obalu a přečtěte si etiketu s nutričními hodnoty a složením! 

KLOUBNÍ VÝŽIVA

Kloubní výživy, které jsou běžně k dostání, neslouží jako léčivo, jsou pouze prevence zranění. Lidé se mylně domnívají, že určité produkty dokáží jejich zranění zachránit. Je možné, že během užívání, ztlumí vaší bolest, ale rozhodně vám nemohou zpravit například utržené vazy, prasklou chrupavku, natržený meniskus atd.. Je vhodné tyto kloubní výživy brát preventivně a ne až se stane nějaký malér.. 

Zbývá 5 dní
Zbývá 5 dní

Kevin Levrone GOLD Creatine

399
− 22%
349
Zbývá 5 dní
Zbývá 5 dní

Kevin Levrone LevroPump

459
− 20%
409

STIMULANTY

Nemusíte se bát, nejde o žádné drogy či jim podobné látky.. Naopak, jde o produkty, které nám nijak neuškodí. Pro představu, jedním z takových stimulantů může být i kafe, které obsahuje kofein. Stimulanty můžeme rozdělit na ty, které určitým způsobem povzbuzují pouze po psychické stránce, některé pouze napumpováním, některé své účinky i kombinují. 

Pokud budete hledat ty produkty, které zlepší vaší pumpu během tréninku, koukejte se po produktech, které obsahují L-citrullin a L-arginin. Někteří sportovci, jako jsou například strongmani nebo crossfiteři, vyhledávají pre-workouty spíše bez efektu "pumpy" a tak sahají pouze po doplňcích, které jim pomůžou po psychické stránce.

Setkáváme se také i s před tréninkovými produkty, které obsahují tkz. Beta- Alanin, ten zapříčiňuje svědění pokožky. 

BCAA

Produkt, který si najde své zastánce, ale také kritiky. BCAA  kombinují klíčové aminokyseliny (L-valin, L-leucin, L-isoleucin) určené ke zlepšení výkonu, ochraně svalové hmoty před odbouráváním a podpoře zotavení. Často se do BCAA přidávají také i jiné látky - L-arginin, L-glutamin nebo i různé vitamíny. BCAA bychom zařadili až do nadstavby suplementační pyramindy.

ZÁVĚR

Kvalitní strava, trénink a regenerace! To je základní pilíř, ze kterého byste měli vycházet. Nemůžete čekat, že vás suplementy spasí. Rozhodně byste s nimi neměli nahrazovat pestrou a vyváženou stravu. Jsou určité typy doplňků, které by ve vašem jídelníčku chybět neměly (vitamíny, minerály, kvalitní protein). Ostatní považujte za nadstavbu - neříkáme, že jsou zbytečné, myslíme to tak, že začátečník by o těchto doplňcích měl vědět, avšak v životosprávě nejsou nikterak nutné..

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.