bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trefa do černého? James Neal atakuje svůj loňský gólový zápis. Po třech utkáních!

9. října 2019, 14:00

Jiří Lacina

S výměnou trenéra i generálního manažera má v Edmontonu začít nová éra, ve skutečnosti ale Ken Holland moc možností k rychlé proměně kádru neměl. „Žádné radikální změny, rozdávaly se jen skromné smlouvy na 1-2 roky,“ napsal před sezónou časopis Pro Hockey.

James Neal, pravda, něco stojí. Z Calgary přišel se smlouvou ještě na čtyři sezóny, z platového stropu pokaždé odkrojí 5,75 miliónu dolarů. Edmonton se na oplátku zbavil Milana Lucice, jehož stejně dlouhý kontrakt zatíží rozpočet Flames každoročně 5,25 milióny. Byla to taková výměna z nouze, s malinkatou nadějí, že by mohla něco přinést.

Jakkoli je na hodnocení brzo, zdá se, že v Edmontonu nebudou tohoto trejdu litovat. Neal nastřílel ve třech duelech šest branek a ze zámoří doslova prší uznalé komentáře.

Borec, který kdysi po boku Jevgenije Malkina nastřílel 40 gólů za sezónu a 6. října 2017 zajistil v utkání s Dallasem (2:1) obě historicky první trefy Las Vegas, dal loni za Calgary v 63 zápasech všehovšudy sedm gólů. Je 9. října 2019 a Neal už je na šesti! V sobotu přispěl dvěma trefami k porážce Los Angeles 6:5, v úterý prakticky sám vymazal čtyřmi zásahy NY Islanders (5:1).

„Střílel jsem góly celou kariéru. Loňský rok byl tvrdý, chtěl jsem šanci, abych se znovu ukázal. Přišel jsem do Edmontonu a našel tady lidi, kteří mi věří. Věřili tomu, že se dokážu vrátit. Rozhodně je bezva mít šest branek ve třech zápasech, báječný pocit,“ radoval se dvaatřicetiletý forvard.

„Real Deal“

Anthony Mantha z Detroitu předvedl první čtyřgólový zápis sezóny v neděli. O dva dny později je tu další. Ani NHL nevídá takové kousky často. Nikdo v klubové historii Oilers - ani Wayne Gretzky, Jari Kurri, Mark Messier, nebo Glenn Anderson - nezažil takový začátek sezóny. Nikdo z hvězd minulosti nedal ve třech úvodních utkáních šest gólů.

Důležitým faktorem je Nealova vazba na nového kouče Davea Tippetta, pod nímž začínal profesionální kariéru v Dallasu. „Nezískal si potřebnou důvěru trenéra, který ho neposílal na led v klíčových momentech,“ řekl k hráčově trápení v Calgary Tippett. Do toho několik zranění, naprostá ztráta sebedůvěry. Na šestou trefu čekal Neal v minulé sezóně do 29. března!

Jeho staronový kouč si s ním v létě promluvil, snažil se ho povzbudit. Víru ve veteránovy schopnosti prokazuje Tippett také v rozjeté sezóně. V posledních dvou duelech odehrál zkušený útočník vždy kolem dvaceti minut - 19:28 a 20:59. Oba góly proti Los Angeles dal v přesilovkách, dva ze včerejších čtyř padly rovněž v početní výhodě.

„Je fajn, když vám lidé věří,“ opakoval střelec po utkání.

U všech čtyř přesilovkových tref mu asistoval Connor McDavid, vesměs ale nešlo o žádné tutovky. Neal, jehož spojení s Edmontonem komentují odborníci po úterním superpředstavení jako „Real Deal“ (volně: trefa do černého, povedený „kšeft“) nebo „Real Steal“ (dokonalá krádež), prokazoval především perfektní orientaci před bránou a svižnou střelu.

Sebevědomí kanonýra je zpět.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.