Hlavní obsah

Hlavně chytit začátek, přál si Hertl. San Jose ale prožívá nejzbabranější start za čtvrtstoletí

San Jose/Praha

Od výluky v sezoně 2004-05 chyběli hokejisté San Jose v play off jen jednou. I když v jejich sbírce pořád chybí Stanley Cup, před třemi lety jim k němu scházely pouhé dvě výhry, letos si pro změnu zahráli konferenční finále. Novou sezonu ale tým plný hvězd rozjel zoufale. Čtyři porážky ve čtyřech zápasech zažili Sharks naposled v ročníku 1993-94.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Tomáš Hertl se zatím v nové sezoně trápí

Článek

To za ně ještě hráli Sergej Makarov, Igor Larionov, nebo Arturs Irbe. A první výhru sezony dokázali vybojovat až v desátém zápase. Tak zle na tom současná sestavy kalifornského týmu ještě zdaleka není. Ale na nějaké juchání to taky nevypadá.

Po dvou porážkách s Vegas, které mělo na San Jose spadeno kvůli kontroverznímu závěru vyhecované série 1.kola play off, prohráli Sharks i v Anaheimu a nelichotivou sérii protáhli na ledě Nashvillu (2:5).

„Když se situace nevyvíjí podle vašich představ, snažíte se to někdy urvat až moc," mínil švédský obránce Erik Karlsson, kterého si management pojistil dlouhodobou smlouvou, aby dal jasně najevo, že to myslí vážně s útokem na nejvyšší mety.

Po odchodu kapitána Joe Pavelskiho do Dallasu a finského univerzála Joonase Donskoie do Colorada, ale ofenzíva skomírá. Sharks během čtyř zápasů vypotili jen pět gólů. Nový kapitán Logan Couture a vousáč z obrany Brent Burns nasbírali po třech bodech, zbytek nestojí za řeč.

Povedený start se nekoná

V předchozí sezoně pětatřicetigólový Tomáš Hertl má bilanci 0+0 a v kolonce plus/minus pět záporných bodů. Přitom to byl právě pětadvacetiletý Čech, který v rozhovoru pro Sport.cz mluvil o potřebě dobrého startu. „Jinak potom honíte body celý rok," tvrdil Hertl.

„Měli jsme dlouhé pasáže, kdy jsme soupeře mačkali v jejich třetině. Ale pak stačí jedna chyba a zase jsme dole," brumlal útočník Evander Kane, který se vrátil do sestavy Sharks po vypršení disciplinárního trestu.

Na paniku je sice brzy, ale vedení klubu jako první krok k nápravě oznámilo podpis smlouvy s Patrickem Marleauem, který působil v San Jose v letech 1997-2017, než na dva roky odešel do Toronta. Čtyřicetiletý veterán ale patrně nebude všelékem na ofenzivní trápení.

„Hlavně se musíme rychle probrat v přesilovce. Máme tam skvělé beky Burnse a Karlssona, pak Couturea, Tommyho (Hertla), Timo (Meiera), Jumba (Joe Thorntona). Potřebujeme se jen chytit," mínil forvard Kevin Labanc.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Brent Burns a Tomáš Hertl se radují z branky

Těžká konkurence pro Sharks

Konkurence v Pacifiku ale nespí. Kromě Vegas, kteří jsou na Sharks vyloženě vysazení, je v divizi jeden ambicióznější tým vedle druhého.

„Calgary hrálo už minulou sezonu výborně. Arizona bude hodně nepříjemná, a navíc k nim přišel Phil Kessel, vynikající hráč. Vancouver taky hodně posiloval. S Los Angeles a Anaheimem jsou to vždycky ohromné kalifornské bitvy. V Edmontonu je zase Connor McDavid, ten když chce, vyhraje zápas úplně sám. Konkurence je fakt obrovská a člověk musí být pořád připravený," zmínil Hertl v nedávném rozhovoru.

Sharks to budou muset ukázat v následujících 78 zápasech.

Reklama

Související témata: