Karel Gott a pohřeb: Televize mění program, Hrad se částečně uzavře

Kvůli pohřbu Karla Gotta Česká televize na programu ČT1 v sobotu zrušila 16 pořadů, které nahradila snímky se zpěvákem. Prima chystá v pátek a v sobotu 15 živých vstupů, Nova se v sobotu přidá k ČT s přímým přenosem ze zádušní mše v chrámu svatého Víta.

Karel Gott zemřel minulé úterý ve věku 80 let.

Vedle speciálního vysílání na ČT24 zařadil kanál ČT1 v sobotu jako vzpomínání na zesnulého zpěváka od 7:20 recitál Sedm písní a pochybnost, v 7:50 film Kdyby tisíc klarinetů a od 10:05 Na plovárně s Karlem Gottem. Program bude pokračovat od 10:30 záběry hostů zádušní mše v katedrále sv. Víta a o půl hodiny později přímým přenosem bohoslužby a následným odchodem hostů. Od 12:30 odvysílá záznam z koncertu Karel Gott 1985 a od 13:55 Úsměvy Karla Gotta. Večer ČT1 odvysílá speciální díl StarDance věnovaný mistrovi a poté opakování filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Nova v souvislosti s rozloučením s Gottem přizpůsobí v pátek i sobotu všechny své zpravodajské relace. V pátek, kdy se uskuteční veřejné poslední rozloučení se zpěvákem na Žofíně, navíc připravuje během celého dne živé vstupy Televizních novin. V sobotu od 10:00 do 13:40 nabídne živé vysílání s rozloučením s umělcem a přenos ze mše z chrámu svatého Víta. Přes celý den bude vysílat živé vstupy Televizních novin.

Prima během pátku 11. října a soboty 12. října nabídne celkem 15 mimořádných zpravodajských relací. Od pátečního rána do sobotního večera přinese pravidelné živé vstupy štábů z klíčových míst, exkluzivní hosty a zásadní dění. Mimořádné zpravodajství bude moderovat Terezie Tománková.

"Rozloučení s Karlem Gottem je zpravodajsky naprosto zásadní událost. Proto jsme se rozhodli, že divákům nabídneme mimořádné zpravodajské relace nejen v hlavním večerním vysílacím čase, ale také během obou dvou dní. V pátek začínáme už v půl osmé a v sobotu v půl jedenácté," uvedl ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček.

Pražský hrad se v sobotu kvůli poslednímu rozloučení s Gottem částečně veřejnosti uzavře. Pro turisty se nejnavštěvovanější česká památka znovu otevře od 14:00. Katedrála svatého Víta, kde se pieta uskuteční, bude uzavřena po celý den. Pražský hrad to uvedl na svém webu. Rozloučení s hvězdou české populární hudby se v katedrále zúčastní pozvaní hosté. Veřejnost bude moci pietu sledovat na třetím hradním nádvoří na velkoplošné obrazovce. Další přenos bude zajištěn na Hradčanské náměstí.

Královská zahrada zůstane po celý den otevřena standardně od 10:00 do 18:00 včetně výstavy k roku 1989. Vstup do zahrady ale bude do 14:00 možný jen severním vchodem u Letohrádku královny Anny. Ve 14:00 se otevře celý areál Hradu včetně návštěvnických objektů.

V katedrále sv. Víta se pietní rozloučení uskuteční od 11:00, pozvány budou stovky hostů. Veřejnost bude moci církevní obřad, který doplní projevy a vystoupení vybraných zpěváků, sledovat v areálu Hradu na třetím nádvoří. Velkoplošná obrazovka bude umístěna v rohu nádvoří. Pro návštěvníky bude vymezen prostor tvořící asi polovinu nádvoří.

Zájemci o sledování obřadu budou moci do areálu Hradu vstupovat od 08:00 z Hradčanského náměstí v místech, kde jsou umístěny bezpečnostní kontroly. Ředitel odboru protokolu Vladimír Kruliš upozornil na to, že lidé s sebou nesmí nosit žádné zbraně. Nedoporučuje kvůli plynulosti kontrol ani zavazadla.

Návštěvníci poté vytvořeným koridorem projdou přes druhé na třetí nádvoří. Vpouštěni budou do naplnění vymezeného prostoru. Další lidé budou moci dění sledovat na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott Pražský Hrad Česká televize TV Prima TV Nova Praha

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy